nieuws

Wijchen bouwt nieuwe wijk Huurlingsedam

bouwbreed Premium

wijchen – De gemeente Wijchen kan aan de slag met de bouw van de nieuwbouwwijk Huurlingsedam, onderdeel van Kerkeveld in Wijchen-Zuid. In Huurlingsedam komen rond de duizend woningen te staan

De woningen worden in fasen gebouwd. De eerste fase telt tussen de 350 en 400 huizen, waarvan 50 procent niet duurder mag zijn dan 172.000 euro. Dertig procent daarvan bestaat weer uit sociale huurwoningen.

In eerste instantie had de provincie Gelderland de locatie aangewezen als reservelocatie voor na 2010, als het structuurplan van Wijchen is uitgevoerd. De Huurlingsedam maakt deel uit van het Knooppunt Arnhem Nijmegen, waarover een contourdiscussie is gevoerd.

“Vroeger kreeg elke gemeente een bepaald aantal woningen toegewezen die ze mocht bouwen”, licht verantwoordelijk wethouder Piet de Bruijn toe. “Voor het knooppunt is twee jaar geleden echter een grote lijn uitgezet, waarbinnen de gemeenten de vrijheid hebben om te bouwen. In totaal worden binnen deze contourlijn 24.000 woningen gebouwd. Wij als gemeente hebben ervoor gezorgd dat de Huurlingsedam binnen deze contour is komen te liggen. Daarom kan de afronding van Kerkeveld alsnog gerealiseerd worden.”

Het laatste stukje van de vrij traditioneel gebouwde wijk moet iets bijzonders worden, vindt De Bruijn, en geen standaard Vinexwijk.

“We hebben ervoor gekozen van dit deel een apart dorpje te maken, met een eigen hart en een eigen structuur: verspringingen in de rooilijnen, dan weer strakker, dan weer breder. Een heel belangrijk onderdeel van het nieuwe �dorp� is het Wijchens meer dat wordt doorgetrokken vanuit de kern van Wijchen naar de Huurlingsedam. Dit wordt overigens al in de eerste bouwfase meegenomen.”

De gemeente heeft bewust gekozen voor een gefaseerde bouw van de wijk. “We willen eerst zeker weten dat onze ideeën over de Huurlingsedam ook daadwerkelijk zo worden uitgevoerd”, verklaart de wethouder. “De intentie is uiteraard om die ruim duizend woningen ook echt te bouwen; dat willen ook de projectontwikkelaars die 75 procent van het gebied in handen hebben. Maar voordat we de intentieovereenkomst voor de de tweede fase tekenen, moeten we er wel zeker van zijn dat de realisatie aan onze verwachtingen voldoet.”

Als alles volgens plan verloopt, wordt de eerste fase eind 2009 opgeleverd.

Reageer op dit artikel