nieuws

Water uit Nieuwe Meer koelt kantoren Zuidas

bouwbreed

AMSTERDAM – Nuon levert vanaf vandaag koude aan bedrijven aan de Amsterdamse Zuidas. Koud water onderuit de Nieuwe Meer wordt langs warmtewisselaars gevoerd waarna de energie wordt doorgeleverd aan de kantoren.

AMSTERDAM – Nuon levert vanaf vandaag koude aan bedrijven aan de Amsterdamse Zuidas. Koud water onderuit de Nieuwe Meer wordt langs warmtewisselaars gevoerd waarna de energie wordt doorgeleverd aan de kantoren.

Drie bedrijven doen momenteel mee met het project dat een primeur betekent voor Nederland: KPN, ABN Amro en Eurocenter. Gezamenlijk zijn ze goed voor een koudevraag van zo�n 20 megawatt.

In een hagelnieuw glazen gebouwtje vlak bij De Nieuwe Meer, heeft Nuon voor de zekerheid drie koelmachines paraat die dat vermogen kunnen leveren. Maar de bedoeling is dat het leeuwendeel van de koude rechtstreeks uit diepere lagen van de Nieuwe Meer wordt opgepompt. Nuon verbruikt dan alleen elektriciteit om het water rond te pompen. Het bedrijf rekent op een besparing van 70 procent energie en eenzelfde vermindering van de CO 2 -uitstoot, vergeleken met de situatie dat de bedrijven zelf hun koeling regelen.

Nieuwe Meer is volgens businessmanager Kwafie Jansen van Nuon ideaal voor koudelevering. Het is zo�n 30 meter diep, maar heeft ook ee n flink oppervlak. Beneden de 15 meter bevindt zich in het meer een koudebel waaruit het hele jaar door water van zo�n 8 tot 10 graden Celsius wordt gewonnen.

Dat gebeurt met drie torens die Aannemer Visser en Smit Hanab heeft afgezonken op de bodem van het meer. Een grote korf rondom de instroomopeningen voorkomt dat vuil of vissen in de pijpleidingen verdwijnen. De warmte van het retourwater (17 graden) dat hoger in het meer wordt geloosd, kan door het grote oppervlak weer snel afgegeven aan de omgeving.

Het evenwicht in het meer wordt volgens Jansen dus niet snel verstoord. Ook st o rmen of grote schepen zorgen niet voor menging en dus ongewenste opwarming van de koudebel. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat veilig 150 megawatt koude aan het meer onttrokken zou kunnen worden. Daar zit Nuon met haar 20 megawatt voorlopig ruim onder, maar de installatie wordt op korte termijn uitgebreid tot een totaal vermogen van 60 megawatt. Er zijn nog sluimerende plannen om nog zo�n centrale van 60 megawatt bij de Nieuwe Meer neer te zetten.

De koudelevering is weliswaar voor Nederland een primeur, elders in de wereld wordt het al langer toegepast. Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld is de Deep Lake Cooling in Toronto die twee jaar geleden in gebruik werd genomen. Daar wordt op een diepte van 83 meter water van 4 graden Celsius uit het Lake Ontario opgepompt voor de koeling van kantoren.

De Amsterdamse installatie ook gebruiken voor verwarming door middel van opslag en warmtepompen, is volgens Jansen niet interessant. Technisch vergt het niet zoveel meer, maar aan de Zuidas is overvloedig restwarmte beschikbaar van de afvalverbrandingsinstallatie en de elektriciteitscentrale uit het havengebied. Nuon verwacht de installatie in 15 jaar terug te verdienen. Over investeringen wil de energieleverancier niets kwijt.

Reageer op dit artikel