nieuws

Vijf bewindslieden weigeren een nieuwe termijn

bouwbreed Premium

DEN HAAG – Vijf kabinetsleden verlaten na de verkiezingen van 22 november de landelijke politiek. Minister Dekker (VROM), minister De Geus (sociale zaken), minister Zalm (financiën), staatssecretaris Schultz (verkeer en waterstaat) en staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) zijn niet beschikbaar voor de kandidatenlijst van hun partij. Dat hebben de bewindslieden bekendgemaakt. Vooral de aankondiging van […]

DEN HAAG – Vijf kabinetsleden verlaten na de verkiezingen van 22 november de landelijke politiek. Minister Dekker (VROM), minister De Geus (sociale zaken), minister Zalm (financiën), staatssecretaris Schultz (verkeer en waterstaat) en staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) zijn niet beschikbaar voor de kandidatenlijst van hun partij.

Dat hebben de bewindslieden bekendgemaakt. Vooral de aankondiging van Melanie Schultz (VVD) om de politiek de rug toe te keren, is onverwacht. De 36-jarige liberale politica werd vier jaar geleden juist binnengehaald als een talent met een mooie politieke toekomst. Samen met het andere politiek talent, de huidige fractievoorzitter Mark Rutte, hadden de VVD�ers hoge verwachtingen van Schultz. Ze maakte dan ook snel carrière binnen de partij. Zo stond ze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 nummer drie op de kandidatenlijst van de VVD. Het jaar daarvoor werd ze op 32-jarige leeftijd al staatssecretaris in het kabinet Balkenende I. Ze werd verantwoordelijk voor luchtvaart, water en het KNMI. In het tweede kabinet Balkenende werd haar pakket verzwaard met de spoorsector.

Schultz wil zich nu echter bestuurlijk breder ontwikkelen en haar leiderschapskwaliteiten verbeteren. Om dat te bereiken, maakt ze een stap naar het bedrijfsleven of een semi-overheidsinstelling. Ze is inmiddels al benaderd door een aantal bedrijven. Een keuze heeft ze echter nog niet gemaakt. Rutte hoopt binnenkort te horen van haar wat ze precies gaat doen. Dan zal hij een reactie geven op haar vertrek uit de politiek, zo laat hij weten.

Bouwnijverheid

Ook drie andere VVD-bewindslieden trekken de politieke deur na de verkiezingen achter zich dicht. Minister Sybilla Dekker, minister Gerrit Zalm en staatssecretaris Henk van Hoof lieten weten niet meer te denken aan een nieuwe termijn of een zetel in de Tweede Kamer. Dekker heeft nog geen reden gegeven voor haar beslissing. Ze werd op 27 mei 2003 benoemd tot minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in het kabinet Balkenende II. Daarvoor was de 64-jarige Dekker onder meer directeur van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid. De 59-jarige Henk van Hoof is vanaf 17 juni 2004 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij was eerder in het tweede kabinet-Kok staatssecretaris van Defensie. Tussen 1991-1998 en 2002-2003 zat Van Hoof in de Tweede Kamer voor de VVD.

Volgens een woordvoerder van het VVD-partijbureau hebben alle bewindslieden tot 15 augustus de tijd om te reageren op de vraag of zij na de nieuwe verkiezingen beschikbaar zijn. Binnen de CDA-gelederen heeft minister Aart Jan de Geus (sociale zaken) aangegeven niet op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen in november te willen. De Geus zegt zich niet geschikt te voelen voor het ambt van volksvertegenwoordiger. Hij houdt de deur wel op een kiertje voor een plek in een nieuw kabinet met het CDA. �Dat is nog ver weg en dat zien we dan wel weer.�

Volgens De Geus is nu het moment om duidelijkheid te geven aan de kiezer. �Als je je kandidaat stelt, moet je vier jaar Kamerlid willen zijn. Dat doe ik niet. Het Kamerlidmaatschap past mij niet, dat zit niet in mijn ziel.� Voordat De Geus in 2002 de landelijke politiek inging was hij onder meer vicevoorzitter van de vakcentrale CNV. Vanaf het eerste kabinet-Balkenende is hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij de Kamerverkiezingen in 2002 en 2003 stond hij ook niet op de CDA-lijst.

Reageer op dit artikel