nieuws

Veilige inspectie wissels zonder buitendienststelling

bouwbreed Premium

DEN HAAG – Amsterdam heeft de primeur. Strukton Railinfra voert de wekelijkse inspectie van alle wissels op het spooremplacement rond het Centraal Station deze keer voor het eerst uit met de nieuwe videoschouwtrein VST-05. Over het spoor lopende schouwers en de daarbij horende verplichte buitendienststellingen, worden daarmee verleden tijd. Machinist Kees Weber kan de bediening […]

DEN HAAG – Amsterdam heeft de primeur. Strukton Railinfra voert de wekelijkse inspectie van alle wissels op het spooremplacement rond het Centraal Station deze keer voor het eerst uit met de nieuwe videoschouwtrein VST-05. Over het spoor lopende schouwers en de daarbij horende verplichte buitendienststellingen, worden daarmee verleden tijd.

Machinist Kees Weber kan de bediening in zijn eentje af. De acht camera�s die de rails vanuit verschillende invalshoeken nauwgezet in beeld brengen, werken volautomatisch, �Ik hoef alleen maar op de seinen te letten.�

Uit veiligheidsoogpunt zou het ook ongewenst zijn als het anders was. Zeker in Amsterdam. Het emplacement telt veel sporen, die druk worden bereden. Seinen staan soms dicht op elkaar, wat veel vraagt van machinisten, weet hij.

De volgende dag valt het resultaat van de exercitie te bekijken op het kantoor van Eurailscout in Amersfoort. Dit bedrijf heeft de videoschouwtrein ontwikkeld en exploiteert deze voor klanten als Strukton. Deze spooraannemer doet in opdracht van Prorail de helft van alle wekelijkse wisselinspecties in Nederland.

Reageer op dit artikel