nieuws

Van Wijnen blijft nummer één, maar voelt hete adem Strukton

bouwbreed Premium

– Van Wijnen is nog altijd het best presterende bouwbedrijf van Nederland, maar voelt de hete adem van Strukton inmiddels in zijn nek.

Dat blijkt uit de zogenoemde Performance Ranking die PricewaterhouseCoopers (PwC) gisteren heeft gepubliceerd.
Het adviesbureau stelt jaarlijks de prestatieranglijst op van de negen grootste bouwers van Nederland. De rendementen en de financiële buffers, opgebouwd om risico’s te kunnen bestrijden, zijn bepalend voor de volgorde van de lijst.
Van Wijnen eindigde voor de vierde opeenvolgende keer bovenaan met een score van 41,5. Anders dan de voorgaande jaren was de overwinning echter nipt. Met 37,8 punten zat Strukton het Baarnse aannemingsbedrijf dicht op de hielen. Bovendien verkleinden Dura Vermeer en TBI, vorig jaar nog tweede, het gat met de nummer een.
Onderaan prijkt BAM. De grootste bouwer van het land nam die plek over van Heijmans, dat een plaatsje steeg. Dura Vermeer maakte de grootste sprong voorwaarts. Het bedrijf klom van zesde naar de derde positie. Zeven van de negen concerns haalden op ‘financiële prestatie’ een hoger rapportcijfer dan het jaar ervoor. Drie bouwers verdubbelden hun score zelfs: Heijmans, Strukton en Dura Vermeer. De financiële soliditeit verbeterde eveneens bij zeven van de negen bedrijven. Strukton boekte wat dat betreft de meeste vooruitgang: de score verdubbelde ruimschoots.
Vruchten
Voorzitter Gerard Bergers van de sectorgroep bouw van PwC verwacht dat verdere verbetering van de scores in het verschiet ligt. De bouw zal volgens hem komende jaren “de vruchten gaan plukken van het economisch herstel.”
Dit jaar stijgt de bouwproductie naar verwachting met 3,5 procent, een vol procent meer dan in 2005. Voor de komende jaren wordt de jaarlijkse groei, die zich in alle sectoren zal voordoen, geschat op gemiddeld 2 procent.
In de orderportefeuilles is het ingezette marktherstel reeds duidelijk. De meeste bedrijven beschikken inmiddels over een goedgevuld orderboek. Bergers: “Sommige bouwondernemingen hebben werk voor ongeveer een jaar – en in een enkel geval zelfs meerdere jaren – op de plank liggen.”
Van Wijnen spant wat dat betreft de kroon: de orderportefeuille bedraagt bijna 250 procent van de omzet. Maar ook Dura Vermeer (153 procent) en BAM (140 procent) staan er goed voor. Bergers ziet ook in het verbeterde bedrijfsresultaat van veel ondernemingen dat de weg naar boven definitief is ingeslagen. “Er worden zelfs brutowinstmarges van bijna vijf procent genoteerd”, zegt hij. “Dat is een heel ander beeld dan we nog maar een paar jaar geleden zagen. Met name in 2003 en 2004 stonden de marges sterk onder druk. Dat kwam overigens niet alleen door de slechte conjunctuur, maar ook door de hoge NMa-boetes in verband met de bouwaffaire.”

Reageer op dit artikel