nieuws

Valse start voor Olympiade Londen

bouwbreed

LONDEN – De voortekenen zijn niet bepaald gunstig. Grote aannemers krijgen de fraudepolitie op bezoek om te waarschuwen tegen infiltratie van Oost-Europese mensensmokkelaars. Veel bouwbedrijven uit eigen land laten de bouw van het Olympisch Stadion liefst links liggen en de eerste ontwerpen voor het zwemcomplex zijn naar de vuilnisbak verwezen. Op die manier dreigt voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen nu al een valse start.

De toewijzing van de Olympische Spelen, vorig jaar juli, werd ook in de Britse bouwwereld met enthousiasme begroet. In een paar jaar tijd zou er immers voor vele miljarden extra werk op hen afkomen. Maar wat er in de eerste plaats op hen afkomt, zijn detectives van de Serious and Organized Crime Agency SOCA. Zij waarschuwen de grote Britse aannemers voor het werk van Oost-Europese bendes die van het dreigende tekort aan bouwvakkers proberen te profiteren door werknemers het land binnen te smokkelen.

In en rond Londen bestaat nu al een groot tekort aan bekwame bouwvakkers en dat wordt door de Olympische boom alleen maar erger.

Die bezoeken hebben de toch al bestaande koudwatervrees onder de grote bouwbedrijven eerder aangewakkerd dan weggenomen. Veel aannemers hebben openlijk toegegeven geen interesse te hebben om het grote Olympische Stadion zelf te gaan bouwen. De grootste private bouwonderneming Laing O�Rourke, notabene het enige bouwbedrijf dat actief meewerkte aan de campagne om de Spelen naar Londen te halen, geeft niet thuis. ��We hebben geen belangstelling voor de bouwopdracht, we willen het hele project wel graag managen��, aldus een woordvoerder tegenover het bouwvakblad Construction News.

Dat tijdschrift meldt dat ook bedrijven als Bovis Lend Lease, Carillion en Alfred McAlpine zich verre houden van de klus. De voornaamste reden is het debacle rond het Wembley Stadion aan de andere kant van Londen dat hoofdaannemer Multiplex al 180 miljoen euro verlies heeft opgeleverd en voorlopig nog niet klaar is. De Olympic Delivery Authority ODA wil, net als bij Wembley, voor het stadion een vaste aanneemsom afspreken en daar bedanken de aannemers hartelijk voor.

Voor het managen van het hele project � de zogenaamde �delivery partner� waarover momenteel de laatste onderhandelingen worden gevoerd � is niet alleen Laing O�Rourke in de markt. De bouwer moet het daarbij opnemen tegen één andere Britse concurrent, een consortium met Amec en Balfour Beatty, en twee buitenlandse kandidaten, een groep rond het Amerikaanse Bechtel en één rond het Australische Bovis Lend Lease. Wordt zo�n buitenlandse groep gekozen, dan zal dat ongetwijfeld de toch al hoorbare kritiek op het niet-Britse aandeel verder doen toenemen.

Daarbij komt nog dat dit niet de enige buitenlandse interesse is, want het overall-contract voor het schoonmaken van het gigantische Olympische terrein is al in de wacht gesleept door BAM-dochter Edmund Nuttall.

Bij het eerste te bouwen Olympische project, het zwemcomplex, is het meteen ook al flink fout gegaan. De ODA heeft de beroemde architecte Zaha Hadid uitgenodigd om het zwembad met 20.000 plaatsen en alle bijbehorende voorzieningen te ontwerpen. Zij kwam haar stand te na en tekende een opzienbarend plan met een S-vormig dak waaraan echter wel een prijskaartje van bijna 200 miljoen euro hing. Dat is precies het dubbele van wat de ODA wil uitgeven, reden om Hadid terug te sturen naar de tekentafel.

Daarmee was de eerste vertraging binnen: het zwembad is niet in 2008 maar op zijn vroegst in 2010 klaar. Dat de minister voor de Olympische Spelen, Tessa Jowell, haar later de schuld gaf van de kostenoverschrijding heeft bij Hadid veel kwaad bloed gezet. Pas nadat Jowell in het openbaar haar verontschuldigingen aanbood, was de toparchitecte bereid haar potlood weer ter hand te nemen om in ieder geval dit eerste Olympische bouwwerk tijdig aan de start te krijgen.

Reageer op dit artikel