nieuws

Schone grond met supermagnetron

bouwbreed

naaldwijk – Een overmaatse magnetron die in een mum van tijd de bovenste 50 centimeter grond schoon kookt. Deze snelle, milieuvriendelijke ontsmettingsmethode voor de tuinbouw kan ook voor het onderhoud van straten en pleinen uitkomst bieden.

De afgelopen vier jaar heeft loonstomer A. Middelburg samen met veredelaar L. van der Hoek in relatieve stilte aan de forse magnetron gewerkt. In een schuur op het bedrijfsterrein van Middelburg in Naaldwijk staat het prototype van de ontsmettingsmachine dat de naam Agritron kreeg. De machine meet 165 meter bij 1 meter, afgestemd op de tuinbouw. Het is een bak met 155 magnetronbuizen, die een gezamenlijk vermogen hebben van 150.000 watt. Verder is de mobiele machine voorzien van een eigen straalpijp, condensator en transformator.

De agritron is een apparaat waarmee op een goedkope, snelle en milieuvriendelijke manier land- en tuinbouwgrond kan worden ontdaan van ongewenste vervuilingen als schimmels, onkruid of aaltjes.

Middelburg: “De grond wordt dusdanig verwarmd waarbij de elektromagnetische golven alle ziekteverwekkers kapotkoken. Aan de structuur van de grond zelf verandert uiteindelijk niets.” De elektromagnetische golven reiken tot een diepte van maximaal 50 centimeter in de grond. “Het is een vervanger voor het stomen van grond. In feite ben ik hiermee mijn eigen concurrent.”

De elektrisch/hydraulisch aangedreven machine vordert met een snelheid van 1 meter per minuut bij een diepte van 50 centimeter. Van der Hoek: “De rijsnelheid bepaalt in feite de werkdiepte”. Deze schoonmaakmethode is niet alleen makkelijker, minder arbeidsintensief en milieuvriendelijker maar ook aanzienlijk goedkoper dan de gebruikelijke wijze van schoonmaakmethoden, aldus de bedenkers. Zeker met het oog op de steeds stijgende gasprijzen. Ter vergelijking: 100 meter stomen kost circa 500 kubieke meter aardgas, met de agritron slechts 20 liter dieselolie. “Ten opzichte van de huidige methoden als stomen en chemische bestrijding leidt het tot een energiebesparing van 80 procent en een CO2-vermindering van 75 procent. Ook de grond zelf is erbij gebaat omdat de schoonmaakmethode niet leidt tot deformatie van de grond.

Onkruidbestrijding

Het idee is in eerste instantie weliswaar bedacht voor de tuinbouw, maar leent zich op termijn ook voor andere toepassingen. Van der Hoek: “Dit apparaat heeft een enorme spin-off. Het kan bijvoorbeeld ook worden toegepast voor onkruidbestrijding op begraafplaatsen, golfbanen, kunststof voetbalvelden of speelplaatsen.” Een belangrijk aspect is dat het eindresultaat ook goed meetbaar is. Met DNA-techniek is het door zogeheten multiscans ook mogelijk om schimmels in de grond te meten. Door deze ontwikkeling is binnen 24 uur vast te stellen of de techniek ook gewerkt heeft.” Uiteindelijk moet het met dit apparaat, genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs, mogelijk zijn om in één gang onkruid te doden en in te zaaien.

De agritron wordt bevestigd op een lasergestuurde rupsmachine en vindt met laser- en videotechnieken straks zelf zijn weg. De machine is aan de nodige onderzoeken onderworpen. Middelburg: “De machine voldoet bijvoorbeeld volledig aan de gestelde veiligheidseisen. Het inmiddels geoctrooieerde ontwerp is dusdanig dat de elektromagnetische stralen recht de grond ingaan en niets onder de bak ontsnapt. De antenne die de golven uitzendt heeft geen schadelijke uitwerking. “Metingen hebben uitgewezen dat de straling naast de machine zelfs minder is dan die van een mobiele telefoon.” Zodra de machine in onbalans komt, slaat hij automatisch af.

Rond de jaarwisseling moet de eerste machine uit de fabriek van Koppert Machines in Monster rollen.

“We werken nu aan een handelbare machine. De belangstelling is groot, we ontvangen wereldwijd reacties.” Na een serie praktijkproeven zal de supermagnetron volgend jaar voor de markt worden geproduceerd.

Reageer op dit artikel