nieuws

Renovatie: functionaliteit boven alles

bouwbreed Premium

tiel – Ziekenhuis Rivierenland in Tiel gaat de komende jaren 20.000 vierkante meter vloeroppervlak renoveren voor een bedrag van 30 miljoen euro. Met efficiëntere loopafstanden wil het ziekenhuis compact, huisvriendelijk en eigentijds worden. De eerste nieuwe aanbesteding van fase 1 vindt in de loop van volgend jaar plaats.

One-stop-shoppen in ziekenhuis Tiel en daarna naar het bruin café in de ontvangsthal. Over enkele jaren kan dat in het door rivieren ontsloten ziekenhuis. Patiënten en bezoekers mogen dan niet meer verdwalen.

Vandaag de dag zorgt het ziekenhuis, dat uit drie gebouwen bestaat, nog wel eens voor verwarring. Niet handig, meent ook Johan Stevens, manager facilitaire dienst en bouw van het Tielse ziekenhuis. “We moeten onze ogen niet sluiten. Ons ziekenhuis is toe aan renovatie. We werken aan een compact ziekenhuis dat goed is voor de patiënt, het personeel en de bedrijfsvoering. Een hightech omgeving met huiselijke uitstraling die stressverlagend op de patiënt werkt.”

In Amerika gaan ze met hoogpolig tapijt op de vloer wel heel ver vindt Stevens. Daar zit de Nederlandse patiënt niet op te wachten. “Die wil verdomd goede zorg hebben. Geld kan hier niet in een duur behangetje zitten.”

Efficiënter

Het inruimen van een bruin café, eigenlijk maar een klein onderdeel van het totaalpakket aan vernieuwingen, zegt genoeg over een nieuwe manier van denken. Het ziekenhuis moet efficiënter worden ingericht met een ondernemende inslag. Alleen al daarom is één centrale ingang en hal onontbeerlijk. Hierin worden een cateraar en een kroeg, een apotheek, een orthopedische schoenmaker, een gehoorwinkel en diverse andere zorgwinkels ondergebracht. In 2007 worden de eerste bestekken aangepakt.

De efficiencyplannen van het ziekenhuis reiken verder. Het parkeerterrein aan de zijkant moet wijken voor af- en aanrijdende ambulances en verder wordt tot 2010 20.000 vierkante meter vloeroppervlak gerenoveerd. In 2011 moet het gerenoveerde ziekenhuis gereed zijn. “Er komt een snijdende laag, een schouwende laag en alle functieafdelingen krijgen een logische plek. En twee poliklinische operatiekamers worden zo verbouwd dat ze ook kunnen worden ingezet als operatiekamer.”

Functionaliteit boven alles. Volgens Stevens groeit dat besef bij ziekenhuisdirecties. “Over een aantal jaar moet elke vierkante meter door het ziekenhuis worden terugverdiend. Daardoor worden ze uitgedaagd en geprikkeld om een efficiencyslag te maken.” Volgens Stevens vinden de meeste investeringen pas plaats als volledig in zicht is wat de kostprijs per behandeling is.

Met het naderend appel op het ondernemerschap van ziekenhuizen wordt ook het vastgoedbeleid belangrijker, erkent Stevens. Een zeer actuele vraag voor ziekenhuis Rivierenland dat na 2011 een gebouw over heeft. Stevens: “Dit oorspronkelijke ziekenhuis van net na de Tweede Wereldoorlog is al afgeschreven. Tijdens de verbouwingen wordt het voor een deel gebruikt als wisselruimte. Wat we met het oude gebouw gaan doen is nog onduidelijk. We onderzoeken diverse opties zoals het inruimen van zorgappartementen, kantoorunits of aanleunwoningen. Een aantal partijen is hierin geïnteresseerd”

Vijf jaren werken in een bouwput en intussen blijft het ziekenhuis draaien. “Niets is zo complex als het renoveren van een ziekenhuis”, meent Stevens. “Als we een verpleegafdeling gaan renoveren betekent het dat we de verdieping eronder ook vrij moeten houden.” Bouwers moeten secuur te werk. Alles stofdicht afschermen en lawaai vermijden.

Reageer op dit artikel