nieuws

Regels belemmeren hergebruik gebouw

bouwbreed

ZEIST – De overheid is met al haar regels de grootste belemmering voor hergebruik van gebouwen. Dit bleek tijdens een rondetafelgesprek van het Centrum voor innovatie van de Bouwkolom met praktijkmensen in Zeist.

Nederland wordt steeds voller met gebouwen, waarvan een toenemend aantal leeg staat of komt te staan. Het betreft vooral kantoren. In plaats van nieuwe locaties te ontwikkelen lijkt hergebruik van gebouwen zinnig. Het programma �Rebuilding� met als onderkop �De winst van herontwerp en hergebruik van gebouwen� is bedoeld om kennis over te dragen op dit gebied. De eerste vraag is of het ook kan. Op dit punt zijn de mensen uit de praktijk zijn het eens op dit punt, het kan. Maar er zijn wel belemmeringen te overwinnen. Om te beginnen de overheidsregels. Daarbij gaat het niet alleen om bestemmingsplannen die de ombouw van een kantoor naar woningen in de weg staan, maar ook bouwregels als Bouwbesluit en gemeentelijke verordeningen. �Een kantoorpand moet aan andere vereisten voldoen dan woningen. Als je dan een kantoor wilt ombouwen tot woning, wordt gezegd dat het niet kan omdat het pand niet aan de eisen voor een woning voldoet�, weet de Rotterdamse architect Bas Gremmens. Hij bepleit sterk versoepeling van de regels op dit punt.

Daarnaast is er het probleem van woningen boven winkels. Die staan maar al te vaak leeg, vooral als het beleggerspanden betreft. �Die hebben zo�n pand gekocht voor de winkelruimte en weten vaak niet eens hoeveel verdiepingen er nog boven zitten�, weet makelaar Jan Brecheisen.

Ook bouwer Sacha Milenkovic van de ontwikkelende bouwer Hardonk & Ebenau, dochter van Aan de Stegge, ziet dat probleem. �Wellicht kun je denken aan de verplichting voor vastgoedeigenaren om de ruimte die ze niet gebruiken of verhuren, te verkopen.�

Hij trekt het probleem breder naar de totale herstructurering van binnenstedelijk gebied. �Om die op gang te krijgen heb je goede sturingsinstrumenten nodig. Die zijn er niet. Nu zijn er te veel vastgoedeigenaren waardoor het proces niet of uiterst moeizaam op gang komt.�

Sloper Kees van Es van Van Beelen maakt het allemaal weinig uit. �Ook bij hergebruik is er voor ons werk.� Als voorbeeld haalt hij een project aan waar Van Beelen een deel van de binnenkant heeft gesloopt en aan de buitenkant grote gaten heeft gezaagd voor ramen.

De conclusie wordt verwoord door Gremmens: �De regels zijn praktisch allemaal gericht op nieuwbouw. In onderhoud van de gebouwde omgeving zijn we heel slecht.� Stof genoeg derhalve voor de praktijkbijeenkomsten die het CIB komende maand over het land organiseert.

Reageer op dit artikel