nieuws

Pylonen op voorplein Bonnefantenmuseum

bouwbreed

MAASTRICHT – Bouwbedrijf Laudy bouwt op het plein voor het Bonnefantenmuseum en de Wiebengahal in Maastricht nog deze zomer twee grote pylonen. Het is de bedoeling dat er met deze 12,5 meter hoge bouwwerken een levendig plein ontstaat. Vanaf 2 september, als de pylonen klaar zijn, is het zelfs een echt museumplein, aangezien dan het […]

MAASTRICHT – Bouwbedrijf Laudy bouwt op het plein voor het Bonnefantenmuseum en de Wiebengahal in Maastricht nog deze zomer twee grote pylonen. Het is de bedoeling dat er met deze 12,5 meter hoge bouwwerken een levendig plein ontstaat. Vanaf 2 september, als de pylonen klaar zijn, is het zelfs een echt museumplein, aangezien dan het Nederlands Architectuurinstituut Maastricht zijn deuren opent.

De pylonen, naar een idee van Aldo Rossi, bestaan uit een voetstuk van 3x3x2 meter met daarop een vakwerkkolom met een dakje. De sokkel is gemetseld en afgewerkt met blauwe keramische tegels. De kolommen van kokerprofiel zijn geel van kleur. In de sokkel is verlichting aangebracht. Al tijdens de bouw van het museum zelf uitten de architecten Aldo Rossi en Umberto S. Barbieri de wens om �met een architectonisch idee het museum aan de straat te afficheren�. Rossi stuurde indertijd Barbieri een fax met een eerste idee, dat nu is uitgewerkt door Ufo architecten in Delft.Rossi gebruikte pylonen onder andere voor de entreepoort van de Biënnale voor de Architectuur in Venetië in 1980. Een ander voorbeeld is het plan voor het Bestuurscentrum in Florence in 1977. Het zijn, ook qua kleurstelling, opvallende, feestelijke constructies die als een portaal de er achter gelegen voorziening aankondigen. Zo zijn ook de door Laudy en woningfonds Vesteda gesponsorde Maastrichtse pylonen bedoeld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels