nieuws

Project eerder klaar met versneld tegelwerk

bouwbreed Premium

den haag – Het versneld aanleggen van keramische tegels kan de opleveringstermijn van nieuwbouw- en renovatieprojecten met weken vervroegen.

Dat zegt Mike Langdon van Ardex UK uit het Britse Haverhill. De hogere kosten van de benodigdheden vallen in zijn berekening weg tegen de gewonnen tijd. De technisch adviseur van de specialist in chemische bouwstoffen noemt een versneld aangelegde betegeling een optie voor bijvoorbeeld openbare ruimten die tijdens een verbouw open blijven.

�Versneld� betekent dat de betegeling eerder wordt aangebracht dan de gewoonte is. Dat spaart tijd en dus geld. Die voordelen ontstaan volgens Langdon alleen met een goede voorbereiding waarin de benodigde materialen en technieken zijn vastgelegd. Ook de uitvoering moet daarin worden geregeld zodat de tegelzetter en de andere vaklieden op de locatie elkaar niet hinderen. Materialen als snelhardende tegellijmen vergen een voldoende uitgeharde ondergrond. Tegels kunnen van een te kort gedroogde ondergrond losraken, soms jaren na het aanbrengen. Ruimteverwarming kan de ondergrond extra laten krimpen waardoor de voegen kunnen scheuren en de betegeling kan loslaten. Langdon zegt dat steeds meer te zien bij betegelde vloeren met vloerverwarming.

Ardex levert met A35 een mortel die binnen 24 uur een droge en krimpvrije ondergrond vormt op nieuwe vloeren. Na die 24 uur kan deze laag zonder meer worden betegeld. Voor bestaande droge betonnen vloeren levert het bedrijf de mortel EB2 die binnen enkele uren een geschikte ondergrond biedt aan tegelwerk. Dit systeem kan ook op vochtige locaties zoals zwembaden worden gebruikt. Voor bestaande en uitgewerkte nieuwe wanden levert Ardex de cementhoudende mortel AM100 die binnen twee uur een tegelbare ondergrond vormt. Gelegd in Ardex S16 zijn keramische en natuurstenen tegels binnen enkele uren na het verleggen op droge locaties beloopbaar. Als het zetten en harden langer dan vijf uur mogen duren adviseert Ardex Flex S38. Met deze materialen wordt tegelwerk een kwestie van uren inplaats van weken, benadrukt Langdon.

Sneldrogend en snelhardend worden vaak door elkaar gehaald, weet Langdon. Het eerste betreft droging waarbij vrije watermoleculen in een stabiele chemische verbinding wordt vervat. Het materiaal droogt dan gelijkmatig tussen twee niet-absorberende oppervlakken. De dikte van de laag heeft geen invloed op het drogen en het vrije water hoeft niet noodzakelijkerwijs te verdampen. Met snelhardende tegellijm kunnen wanden en vloeren sneller worden gevoegd zodat de lege voegen tijdens het harden van de lijm niet vervuild raken.

Anderhalf uur

Met dat in gedachten moeten ook het voegmateriaal snel uitharden. De cementhoudende voegmortels Ardex Flex FL en Ardex GK zijn al na anderhalf uur uitgehard en beloopbaar. De tegellegger hoeft daarmee minder maatregelen te treffen om nieuw gelegde tegelvloeren te beschermen tegen andere disciplines op de locatie.

Wat voor de nieuwe aanleg geldt, gaat ook op voor de renovatie en reparatie van tegelwerk, zegt Langdon. Voor het laatste is vooral snelheid van werken gevraagd. Problemen met krimp in de ondergrond doen zich doorgaans niet meer voor. Vloeren kunnen dan met snelhardende materialen worden gerepareerd, zodat ze weer snel kunnen worden gebruikt.

Voor wandtegels in andere ruimten dan openbare is die snelheid doorgaans van minder belang. De kleur van het resultaat wijkt veelal af van die van de rest, maar het kleurverschil gaat in de loop van de tijd verloren.

Reageer op dit artikel