nieuws

Partijen ruziën over schade na heien A50

bouwbreed

Een groep van 25 woningbezitters in de wijk Gentiaan langs de A50 in Son is woedend nu Rijkswaterstaat vooralsnog niet bereid is op te draaien voor schade aan hun woningen. De beschadigingen zouden zijn ontstaan tijdens het onderheien van de snelweg. Rijkswaterstaat zet vraagtekens bij het vooronderzoek naar de staat van de huizen.

Volgens bewonerswoordvoerder Rob Gelhard kost het herstel bij elkaar 600.000 euro. Het gaat om scheuren in muren, losgeraakt tegelwerk, gebarsten vloeren en gesprongen ruiten.
Rijkswaterstaat heeft de huizen in de wijk voor de aanvang van de werkzaamheden laten inspecteren. Dat is mede gedaan om te voorkomen dat al bestaande gebreken achteraf worden opgevoerd als schade door de wegaanleg.
Achteraf zijn de huizen opnieuw geïnspecteerd in opdracht van de rijksdienst, door een ander bureau. Dit stelt dat de schade niet kan zijn ontstaan door het heien. Dit is voor Rijkswaterstaat reden het herstel niet te vergoeden.
Etalageruit
Gelhard kan daar met zijn verstand niet bij: “Ik woon hier al 35 jaar. Bij de voorinspectie waren er bij mij zeven scheuren; na het heien waren het er 49. Ik heb tijdens het werk al aan de bel getrokken dat er zoveel schade ontstond.”
Hij bleek niet de enige. “Toen in de buurt zelfs een grote etalageruit van een autoshowroom sprong, heeft de eigenaar gevraagd om het werk stoppen. Het antwoord was dat hij zich niet druk hoefde te maken; alles zou achteraf in orde worden gemaakt.”
Maar dat in orde maken blijkt nu voor Rijkswaterstaat een andere betekenis te hebben dan voor de mensen uit de Gentiaan. Het in de arm genomen bureau Adviseur in Bouwzaken J. Vriends uit Made stelt in zijn rapport dat de schade niet door het werk aan de A50 kan zijn ontstaan en dat het onderzoek vooraf door bureau BCC uit Leerdam niet goed is gedaan. Niemand in deze wijk krijgt nu een vergoeding. Vriends zelf verwijst vragen door naar Rijkswaterstaat.
Advocaten
Maar ook Rijkswaterstaat weigert op de details van het onderzoek in te gaan zolang de kwestie ‘onder de advocaten’ is. Een woordvoerder bevestigt desgevraagd dat het vooronderzoek volgens de bouwkundig adviseur op een aantal punten niet klopte. “Dat heeft hij ook kunnen onderbouwen”.
Maar volgens projectleider Van der Zweep van ingenieursbureau BCC is dat verwijt van Vriends wel heel makkelijk.
“Tegen zoiets kun je je niet verweren. En deze kritiek is compleet nieuw voor mij. Wij hebben vanuit onze opdrachtgever nooit te horen gekregen dat er problemen waren met de voorschouw. We hebben ons werk gewoon volgens de opdracht uitgevoerd, zoals we dat al twintig jaar doen. We maken een grondige inventarisatie van de gebreken in het pand. We kunnen best eens een haarscheurtje missen, maar een schadepost van 6 ton in 25 huizen niet ontdekken is absoluut onmogelijk”.
Gelhard, zelf bouwkundig adviseur, heeft er een naar gevoel bij. Het klopt wel, erkent hij, dat veel scheuren door een combinatie van factoren ontstaan. “Op een muur of een raam kan spanning komen te staan. Zolang er niets bijzonders gebeurt, blijft de boel heel. Maar trillingen door heiwerkzaamheden leiden daar het eerst tot schade. Schade die er anders echter niet zou zijn geweest,” onderstreept hij.
Damwanden
Het onderzoek naar de reikwijdte van de trillingen als gevolg van het heien is volgens hem ook niet goed uitgevoerd.
“Hiervoor is één punt gekozen. Maar het bodemkarakter is op het betrokken tracé, tussen Sint-Oedenrode en Nijnsel, heel gevarieerd. Er zit van alles: van leem tot heel harde zandgrond. Op sommige plaatsen vielen de damwanden bijna vanzelf de grond in, terwijl ze er op andere plaatsen niet in te slaan waren.”
Volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat ligt de bal nu in ieder geval bij de gedupeerden. “Wij wachten op een contra-expertise van de bewoners. Dan praten we verder”.
Dat steekt Gelhard. “Ze draaien nu gewoon de bewijslast om: ‘bewijzen jullie maar dat de schade door de A50 komt’. Rijkswaterstaat heeft zelf opdracht gegeven tot het doen van een voorinspectie en keurt vervolgens het onderzoek af als er schade is ontstaan. Om ons gelijk te halen moeten we nu zelf een bureau inschakelen, en wellicht zelfs grondmechanisch onderzoek laten doen. Dat kunnen 25 huishoudens niet betalen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels