nieuws

Opvouwbare container vervangt vrachtwagen

bouwbreed

DEVENTER – De gemeenten Zutphen, Deventer en Apeldoorn overwegen hun stadscentra te gaan bevoorraden vanuit overslagstations. Doel is het zware vrachtverkeer uit de binnenstad te houden. In de distributiecentra worden de producten overgeladen in opvouwbare containers die met kleine voertuigen naar de bedrijven worden gebracht. Doordat ze opvouwbaar zijn, nemen ze weinig plaats in. De […]

DEVENTER – De gemeenten Zutphen, Deventer en Apeldoorn overwegen hun stadscentra te gaan bevoorraden vanuit overslagstations. Doel is het zware vrachtverkeer uit de binnenstad te houden.

In de distributiecentra worden de producten overgeladen in opvouwbare containers die met kleine voertuigen naar de bedrijven worden gebracht. Doordat ze opvouwbaar zijn, nemen ze weinig plaats in. De containers kunnen desgewenst worden uitgerust met een koelsysteem voor verswaren. Het idee is afkomstig van L. Straus, inwoner van Gorssel. De drie gemeenten van de zogenoemde Regio Stedendriehoek hebben welwillend gereageerd op zijn voorstel en bekijken samen of ze het in praktijk kunnen brengen. Voor de overslagstations kunnen leegstaande bedrijfshallen worden gebruikt. In veel gemeenten wordt al lang geklaagd over vrachtverkeer in de binnensteden. Vooral laden en lossen hindert het overige verkeer. Verder veroorzaakt het vrachtverkeer vervuiling, lawaai, schade aan gebouwen en onveiligheid, zijn de klachten.

Op veel plaatsen klinken om die reden door de jaren heen voorstellen voor distributiecentra aan de rand van de stad en een stedelijk transportsysteem met kleine voertuigen, of bijvoorbeeld met trams.

Het idee van Straus is alvast genomineerd voor de Zutphense Toekomstprijs, bestemd voor initiatieven die het milieu ten goede komen. De prijsuitreiking is op 24 september.

Reageer op dit artikel