nieuws

Onafhankelijk onderzoek naar veiligheid Bostons Big Dig

bouwbreed

WASHINGTON – Mitt Romney, de gouverneur van Massachusetts, heeft het recente ongeluk in Bostons Big Dig aangegrepen om de controle over het project geheel naar zich toe te trekken. Hij heeft de directeur van de Massachusetts Turnpike Authority â een semi-overheidsinstelling die toezicht heeft over het project dat meer dan 14 miljard dollar heeft gekost â vervangen door een van zijn trouwste politieke aanhangers.

WASHINGTON – Mitt Romney, de gouverneur van Massachusetts, heeft het recente ongeluk in Bostons Big Dig aangegrepen om de controle over het project geheel naar zich toe te trekken. Hij heeft de directeur van de Massachusetts Turnpike Authority â�� een semi-overheidsinstelling die toezicht heeft over het project dat meer dan 14 miljard dollar heeft gekost â�� vervangen door een van zijn trouwste politieke aanhangers.

Gouverneur Romney heeft ook het ingenieursbureau Wiss, Janney, Elstner Associates opdracht gegeven om de hele Big Dig door te lichten op alle veiligheidsaspecten. Dit ingenieursbureau uit Chicago speelde een belangrijke rol bij het onderzoek naar het instorten van de Twin Towers in New York in 2001. Wiss, Janey, Elstner Associates zullen binnen 90 dagen hun eerste rapport moeten uitbrengen. Inmiddels is duidelijk dat het ongeluk van 10 juli waarbij een personenauto werd verpletterd onder betonnen plenumplafonds en waarbij een vrouw om het leven kwam, veroorzaakt is door falende ankerbouten die met expoxy in de zolder van een tunnel waren geschroefd. De plenumplafonds die met stalen beugels onder de tunnelzolders hangen, zijn onderdeel van het zeer geavanceerde ventilatiesysteem van de tunnels.

Ankerbouten

Bij inspectie na het ongeluk bleek dat in de tunnels tientallen plenumplafonds bungelen aan ankerbouten die niet langer afdoende in de zolders zijn bevestigd. De afgelopen weken zijn diverse tunneldelen afgesloten geweest om de plafonds beter te verankeren. Nog niet duidelijk is of de expoxy niet deugde of dat het materiaal ondeskundig is behandeld en aangebracht. Volgens een woordvoerder van de Massachusetts Turnpike Authority is de combinatie van ankerbouten/epoxy een ingeburgerde techniek bij het bouwen van tunnels en bruggen.

De problemen met de Big Dig zijn volgens de San Francisco Chronicle een lelijke deuk in het prestige van de beide managing partners, de firma�s Bechtel en Parsons Brinckerhoff. Gouverneur Romney heeft gezinspeeld op een mogelijke rechtszaak tegen beide bedrijven wegens criminele nalatigheid. Juridische experts menen echter dat de aannemer die de tunnel heeft gebouwd, de firma Modern Continental, eerder aangesproken kan worden. Modern Continental was verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van het werk aan de tunnel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels