nieuws

NVB: Obstakels voor starterswoningen

bouwbreed

Overheden maken bouw bijna onmogelijk VOORBURG – Overheden maken het in de praktijk bijna onmogelijk om starterswoningen te bouwen. Grootste obstakels zijn de opeenstapeling van kwaliteitseisen voor woningen en de grondprijzen waarop gemeenten geen concessies willen. â��Heel veel van onze leden hebben prachtige starterswoningen in hun plannen zitten. Dat zijn dan woningen voor nog geen […]

Overheden maken bouw bijna onmogelijk

VOORBURG – Overheden maken het in de praktijk bijna onmogelijk om starterswoningen te bouwen. Grootste obstakels zijn de opeenstapeling van kwaliteitseisen voor woningen en de grondprijzen waarop gemeenten geen concessies willen.

�Heel veel van onze leden hebben prachtige starterswoningen in hun plannen zitten. Dat zijn dan woningen voor nog geen 150.000 euro. Toch worden ze nauwelijks gebouwd. Dat komt door de stapeling van kwaliteitseisen van het Rijk waar de gemeenten dan nog wat aan toevoegen. Tegelijkertijd willen grondbedrijven geen consessie doen wat de grondprijzen betreft�, vertelt directeur Nico Rietdijk van de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

Uit de net gepubliceerde Thermometer Koopwoningen blijkt dat slechts 4 procent van de woningverkopen een echte starterswoning is. De wens voor meer starterswoningen wordt in de visie van de NVB dan ook alleen maar met de mond beleden.

De suggestie van enkele politieke partijen om starters dan maar te helpen door de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens af te toppen, werkt averechts. �De hogere inkomens zullen dan naar een voor hen goedkopere woningen verhuizen of blijven zitten. Starters worden daardoor nog meer van de markt afgeduwd�, aldus de NVB.

Het probleem is terug te voeren op het feit dat gemeenten hun ogen sluiten voor het feit dat de vraag zich vooral richt op grondgebonden woningen met tuin. Momenteel is slechts 45 procent van de aangeboden woningen een huis met tuin. �Niet voor niets pleiten wij al jaar en dag voor de bouw van die woningen waar koopkrachtige vraag naar is�, aldus Rietdijk. Uit de thermometer blijkt verder dat het momenteel goed gaat met de woningbouw. De verwachting is dat er dit jaar 80.000 woningen gereed komen. Ook het aantal bouwvergunningen ligt op een goed peil met 95.000 in twaalf maanden. In het eerste halfjaar verkochten de woningbouwers 7 procent meer woningen. Gemiddeld gingen deze woningen van de hand voor 270.000 euro, zo�n 3 procent meer dan vorig jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels