nieuws

Norm voor oppervlakte huis is er al

bouwbreed

surhuizum – De Vereniging Eigen Huis heeft vastgesteld dat huizenkopers minder vierkante meters krijgen dan ze mogen verwachten voor de prijs die ze betalen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars pleit daarom voor een Europese norm voor het meten van woonoppervlaktes. “Heel merkwaardig, vindt bouwkundige Abele Reitsma van het bureau Archiq, zon norm bestaat namelijk al.

Makelaars komen volgens de Vereniging Eigen Huis weg met het presenteren van delen van woningen die niet bij het woonoppervlak horen, omdat makelaarsverenigingen de normen voor het berekenen van woonoppervlaktes niet dwingend voorschrijven. Spelregels voor het meten van oppervlakten en inhouden van gebouwen zijn echter al meer dan vijftien jaar geleden opgesteld door een Nederlandse normcommissie. Ze zijn gevat in normblad NEN 2580 �Oppervlakten en inhouden van gebouwen – Termen, definities en bepalingsmethoden�, dat al dateert van voor het Bouwbesluit.

“Deze norm is vooral belangrijk als je een kamer onder een schuin dak meet. Een groot gedeelte van de vloer is niet geschikt om te staan of te zitten, omdat je anders je hoofd stoot tegen het dak. Als de hoogte minder is dan 1,5 meter, mag je de oppervlakte niet meetellen, want dan kun je niet eens zitten. Voor een gemiddelde zolder scheelt dit zeker zo�n 15 vierkante meter”, zegt Reitsma.

De norm regelt verder het verschil tussen de bruto- en de netto-oppervlakte, met of zonder constructies zoals dragende muren en kolommen en de oppervlakte van een hal, trap of vide. Volgens Reitsma spiegelen makelaars die zonder deze norm rekenen, de oppervlakte bij een gemiddelde woning zo�n 15 tot 20 procent te gunstig voor.

Bouwen zonder NEN 2580 is in Nederland ondenkbaar. Architecten en aannemers gebruiken de norm bij het aanvragen van een bouwvergunning. De gemeente geeft de bouwvergunning af en berekent de bouwleges op basis van deze spelregels, die ook al sinds jaren in officiële taxatieboekjes staan. Taxateurs gebruiken hem voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een gebouw. Installateurs gebruiken de norm voor het doorrekenen van de centrale verwarming. De Raad Nederlandse Detailhandel gebruikt hem bijvoorbeeld voor de modelhuurovereenkomst winkelruimte. “Makelaars weten dus ook dat een trapgat niet bij de bruikbare oppervlakte hoort”, stelt Reitsma.

De netto-oppervlakte zou meer aandacht moeten krijgen bij aankoopkeuringen, vindt Reitsma. Hij verwacht dat de vraag naar aankoopkeuringen binnenkort explosief zal stijgen als de gewijzigde Woningwet van kracht wordt, zoals de Tweede Kamer deze op 21 maart 2006 heeft aangenomen. De wetswijziging geeft kopers een verzwaarde verantwoordelijkheid voor de eigenschappen van een woning, vooral de invloed op de veiligheid en gezondheid van iedereen die met het huis te maken heeft.

Reageer op dit artikel