nieuws

Meer kansen voor energiebesparing in Noord-Holland

bouwbreed Premium

haarlem – Noord-Holland heeft de subsidieregeling verruimd voor maatregelen aan gebouwen die voor een lagere CO2-uitstoot zorgen. Het moet gaan om voorzieningen die voorkomen op de provinciale lijst voor duurzaam bouwen.

Doel is meer armslag te geven aan gemeenten die voortvarend aan de slag zijn gegaan met het zogeheten klimaatbeleid. Om deze groep terwille te zijn, is het maximale bedrag per gemeente losgelaten. Volgens Pim van Herk, provinciaal beleidsmedewerker duurzame energie, kan dat zonder het budget substantieel te verhogen. De reden: “We zien grote verschillen tussen gemeenten, sommige zijn door hun budget heen terwijl andere er niets mee doen.”

De afgelopen jaren zijn met de regeling zo�n duizend projecten uitgevoerd. Per project gaat het veelal om een cluster deelnemers, zodat in totaal een veel groter aantal gebouwen onderhanden is genomen. De subsidie bedraagt in de meeste gevallen tussen de 500 en 1000 euro per ingreep, weet Van Herk. Omdat aan een gebouw meestal meerdere voorzieningen worden getroffen, kan het uit te keren bedrag flink oplopen.

In aanmerking komen nieuwbouw en bestaande bouw, zowel woningen als utiliteit. De projecten moeten door de gemeente worden getrokken. Bij woningen is meestal enige tijd nodig voor alle deelnemers zijn verzameld. Voortaan kan echter meteen bij de eerste gegadigden worden begonnen met het werk, aldus Van Herk.

De regeling Subsidies duurzame-energiepakket Noord-Holland 2001-2008 is bij elkaar goed voor zo�n 7 miljoen euro. “Momenteel zit nog ongeveer 2,5 miljoen in kas, volgend jaar komt daar 7 ton bij en in 2008 nog eens 7 ton.

De eis dat de toegepaste technieken niet meer dan drie jaar oud mogen zijn, is met ingang van heden losgelaten. Van Herk: “Doel was innovaties te stimuleren. Maar die gaan niet zo snel: bijna alles wat beschikbaar is, bestaat langer. Producten als zonnepanelen, isolatie, hr-ketels, worden geleidelijk beter maar dat is op de eerste plaats verfijning van bestaande techniek.”

Reageer op dit artikel