nieuws

‘Let op brandveiligheid containerwoningen’ containers

bouwbreed

– Minister Dekker (volkshuisvesting) geeft eigenaren, gebruikers en bouwers van bepaalde containerwoningen, zoals op elkaar gestapelde containers met holle ruimtes, het advies extra aandacht te besteden aan naleving van de brandveiligheidseisen. “Er is geen sprake van onveilige situaties. Mensen in containerwoningen hoeven zich niet ongerust te maken”, bezwoer haar woordvoerder gisteren.

Als brand of rook in de holle ruimtes doordringt, kunnen die als trekgat fungeren. In een ‘handreiking’ doet Dekker enkele aanbevelingen, bijvoorbeeld om gebouwen extra op te delen.
Na de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost in oktober vorig jaar, waarbij elf doden vielen, is onderzoek gedaan naar soortgelijke zogenoemde unitbouwcomplexen. Dat kunnen aanbouwen zijn van ziekenhuizen, scholen en kinderopvangcentra. Dekkers aanbevelingen zijn daarop gericht. Bewoners en gebruikers van dat soort gebouwen kunnen moeite hebben met vluchten, als er brand uitbreekt. “Bewoners van studentenhuizen hebben bijvoorbeeld niet direct hulp nodig”, aldus de woordvoerder.
Een andere aanbeveling slaat volgens hem op de bedrijfshulpverlening. “Zorg dat er voldoende hulpverleners zijn bij calamiteiten.”
Dekker raadt bijvoorbeeld ook aan dat de ontruiming van een complex en de afstemming van de brandweerinzet “voldoende is geoefend”.
Verantwoordelijk
Als er gebreken zijn, zijn eigenaren en gebruikers als eersten verantwoordelijk om veiligheid te garanderen, in goede samenwerking met gemeente, brandweer en arbeidsinspectie. Lukt dat laatste niet, kan de gemeente ingrijpen en aanvullende installatietechnische en/of beheermaatregelen voorschrijven, aldus Dekker. ( ANP )

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels