nieuws

Kunstgrasvelden niet schadelijk voor mens

bouwbreed Premium

DEN HAAG – Spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels is niet schadelijk voor de gezondheid. Voor het milieu is het wel beter dat het drainagewater van de velden niet ongezuiverd wordt geloosd. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Van Geel (milieu) op kamervragen van de VVD. De VVD trok bij Van Geel aan de bel naar […]

DEN HAAG – Spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels is niet schadelijk voor de gezondheid. Voor het milieu is het wel beter dat het drainagewater van de velden niet ongezuiverd wordt geloosd.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Van Geel (milieu) op kamervragen van de VVD. De VVD trok bij Van Geel aan de bel naar aanleiding van de onrust over risico�s van rubberkorrels uit gebruikte autobanden op kunstgrasvelden van voetbalclubs. De korrels, in gebruik om huidbeschadiging bij slidings te voorkomen, bevatten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak�s) die kankerverwekkend kunnen zijn. Om die reden mag in Italië het instrooimateriaal niet meer worden gebruikt en is ook Noorwegen (voorlopig) gestopt met de aanleg van velden met dit materiaal.

Van Geel heeft het RIVM laten kijken naar mogelijke risico�s voor de gezondheid en het milieu. Het RIVM komt tot conclusie dat de schadelijke pak�s slechts in geringe mate vrijkomen waardoor er geen gezondheidsrisico is. Het RIVM sluit echter niet uit dat er wel nadelige effecten voor het oppervlaktewater zijn. Van Geel wil dat nader onderzoeken.

Reageer op dit artikel