nieuws

Internationale bouwmarkt in de lift

bouwbreed

PITTSBURGH – De Internationale bouwmarkt liet volgens marktonderzoeker McGraw Hill in 2005 opnieuw een forse groei zien. De 225 internationale bouwbedrijven die samen de top 225 international contractors vormen van het bouwvakblad ENR zagen hun gezamenlijk omzet buiten hun landen van vestiging stijgen met 13,1 procent ten opzichte van 2004. In 2004 hadden deze bedrijven bijelkaar in het buitenland een omzet van 167,49 miljard dollar. In 2005 liep deze gezamenlijk op de internationale markt op tot 189,4 miljard dollar. De binnenlandse omzetten (omzet in het land van vestiging) van dezelfde 225 bedrijven stegen in 2005 met 11,5 procent naar een totaal van 373.4 miljard dollar.

TUSSENKOP:Onervaren

De tien grootste international contractors zijn � op basis van de omzet buiten het land van vestiging � achtereenvolgens Hochtief AG (Duitsland), Skanska AB (Zweden), VINCI (Frankrijk), Strabag SE (Oostenrijk), Bouygues (Frankrijk), KBR (USA), Bechtel (USA), Fluor Corp (USA), TECHNIP (Frankrijk) en Bilfinger Berger AG (Duitsland). De Royal BAM valt met de elfde plaats dit jaar net buiten de top 10. ENR had bij het ter perse gaan van deze Cobouw de exacte omzetcijfers per bedrijf nog niet gepubliceerd op zijn website.

De tien grootste global contractors waren volgens ENR in 2005 achtereneenvolgens: Vinci (Frankrijk), Bouygues (Frankrijk), Hochtief AG (Duitsland), China Railway Engineering (China), Skanska AB (Zweden), Bechtel (USA), China Railway Construction Corp (China), Grupo ACS (Spanje), Kajima Corp (Japan) en Taisei Corp (Japan).

In deze categorie worden de bedrijven gerangschikt naar hun totale omzet, dus zowel in hun land van vestiging als daarbuiten. Royal BAM had in 2005 een omzet van 7,4 miljard euro en staat daarmee in deze categorie op plaats 21. Het Franse Vinci had in 2005 een omzet van 21,7 miljard.

ENR wijst er in een analyse op dat de sterke groei in de internationale markten nieuwe en onervaren spelers aantrekt. Vooral Chinese en Indiase bedrijven melden zich met weinig ervaring en lage prijzen op de internationale markt. Bulent Erdogan, de ceo van het Turkse bouwbedrijf NUROL waarschuwt voor Chinese bedrijven met lage kwaliteitsnormen en even lage prijzen. Tegelijkertijd zijn veel Europese en Amerikaanse bouwbedrijven huiverig voor de risico�s en de onduidelijke regels voor het opereren op de Chinese markt

De explosieve groei in China � het land gaf in 2005 meer dan 400 miljard dollar uit aan bouwprojecten � heeft wel een groot aantal Chinese bedrijven in de top 225 van �global contractors� doen belanden. Drie Chinese bedrijven � China Railway Engineering, China Railway Construction en China�s State Construction Engeneering behoren nu tot de twaalf grootste bouwbedrijven van de wereld.

Door de hoge olieprijzen verwacht ENR in de komende jaren een forse stijging in de uitgaven voor grote olie- en gasprojecten in het middenoosten.

Reageer op dit artikel