nieuws

Illegale sloop leverde dioxinegevaar op

bouwbreed Premium

HARDENBERG – Op last van de provincie is het bedrijventerrein rondom de voormalige aluminiumsmelterij Alha in Hardenberg afgesloten. Bij controle bleek vorige week dat er zonder vergunning sloopwerkzaamheden werden uitgevoerd. Op het terrein lagen afvalstoffen die onder meer het kankerverwekkende dioxine bevat. Als de sloopwerkzaamheden waren voortgezet, zou het dioxine zich verspreid hebben in de […]

HARDENBERG – Op last van de provincie is het bedrijventerrein rondom de voormalige aluminiumsmelterij Alha in Hardenberg afgesloten. Bij controle bleek vorige week dat er zonder vergunning sloopwerkzaamheden werden uitgevoerd. Op het terrein lagen afvalstoffen die onder meer het kankerverwekkende dioxine bevat. Als de sloopwerkzaamheden waren voortgezet, zou het dioxine zich verspreid hebben in de omgeving. Het uiterst giftige dioxine levert gevaar op voor de volksgezondheid.

Volgens de provincie zijn door de wijze van slopen al schadelijke stoffen vrijgekomen. Echter, zolang de dioxine gebonden is aan de filterstof of aan slibdeeltjes is het ongevaarlijk voor de omgeving. Het is nog niet bekend wie de sloopwerkzaamheden verrichtte en of deze strafrechterlijk wordt vervolgd. Alha is onlangs failliet verklaard.

De provincie heeft de gemeente opdracht gegeven het terrein schoon te maken en het slib gecontroleerd op één plek op te slaan. De provincie verwacht dat de schoonmaak enkele weken zal duren, waarna het terrein weer kan worden vrijgegeven.

Reageer op dit artikel