nieuws

Hochtief scoort vooral goed in buitenland

bouwbreed Premium

ESSEN – Hochtief heeft in de eerste halfjaar een bouwprestatie neergezet van 7,8 miljard euro. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg de omzet met 20,7 procent.

Het concern haalt zijn omzetgroei vooral uit het buitenland. Met name de Amerikaanse bedrijven en Hochtief Azië scoren goed.

Topman Hans-Peter Keitel mikt dit jaar op een omzet van 13 à 14 miljard euro. Afgelopen twee jaar haalde de onderneming een soortgelijk bedrag uit de markt. De bestuurder koerst op de middellange termijn naar een winstniveau van 100 miljoen euro. De eerste helft van het jaar leverde � de luchthavenactiviteiten buiten beschouwing gelaten � slechts 29,8 miljoen winst op. Halverwege vorig jaar stond de teller (inclusief 23,7 miljoen vanuit de luchthavens) nog op 44,4 miljoen euro.

�Op vergelijkbare basis is het resultaat met ruim een kwart gestegen�, constateert Keitel. �We zullen onze doelen halen. En dat ondanks de grote uitdagingen die de Duitse bouw ons stelt en de buitengewoon hoge investeringskosten in de pps-projecten. Met deze dure contracten leggen we de basis voor het succes van morgen�.

Met een bedrag van 7,9 miljard euro haalde Hochtief in de eerste helft van het jaar 20 procent meer werk binnen dan in dezelfde periode van 2005. Het orderbestand liep met 5,6 procent op tot 21,5 miljard euro.

Bij de herwaardering van zijn pps-werken boekte Hochtief een winst van 72,2 miljoen euro. De projecten van de divisies Airport en PPP Solutions vertegenwoordigen inmiddels een waarde van 945,3 miljoen euro. Keitel ziet zowel in de luchthaventak als het pps-segment groeikansen. De ervaring is wel dat de projecten gepaard gaan met bureaucratische rompslomp en vertragingen.

Van het herstel van Duitse bouwmarkt heeft Keitel geen al te hoge verwachtingen. De experts mogen dan wel uitgaan van een lichte groei maar de rendementen zijn om te huilen.

Reageer op dit artikel