nieuws

Heidelberg stoomt op naar 4,3 miljard euro

bouwbreed

heidelberg – Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement heeft in de eerste helft van het jaar 4,3 miljard euro omgezet. Dit betekent een toename van 22,3 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2005.

Alle tekenen bij Heidelberg Cement staan op groei. De moedermaatschappij van Enci en Mebin concentreert zich vooral op markten waar de kansen ogenschijnlijk voor het opscheppen liggen.

Afgelopen maanden nestelde het bedrijf zich in Georgië en versterkte het zich in Rusland en Centraal Azië. De capaciteit van de in mei verworven Georgische onderneming Kartuli Tsementi wordt komende jaren opgevoerd van 100.000 naar 500.000 ton. Via Mysore Cements rukt het bedrijf in India op met een capaciteit van 2,6 miljoen ton. Het aantal medewerkers steeg afgelopen jaar met duizend tot 43.050.

In Europe profiteert Heidelberg Cement van de aantrekkende economie. De afzet van 1,8 miljard euro is de resultante van 21,5 procent groei. De toename van de activiteiten is vooral te vinden in de landen van het vroegere Oostblok. Uitgezonderd Tsjechië. Ook de Benelux, Groot-Brittannië en zelfs Duitsland laten groei zien.

De afzet van cement en klinkers steeg in Europa met 20,7 procent tot 17,8 miljoen ton. Zonder de nieuwe aankopen bedraagt de groei nog altijd 12,4 procent.

In Noord-Amerika werd een omzetstijging van 32,2 procent tot 1,2 miljard euro gerealiseerd. De dynamiek neemt in de VS licht af. De hoge energieprijzen zetten een domper. Bovendien worden regionaal de burgers op de vastgoedmarkt terughoudender.

In de regio Azië/Afrika nam de omzet met 23,3 procent toe tot 611 miljoen euro. De sterkste groei komt uit China (47 procent), Bangladesh en Turkije. De Maxit Groep was in de eerste helft van het jaar goed voor 562 miljoen euro, 6,3 procent meer dan begin vorig jaar.

Het segment cement leverde Heidelberg Cement 2,5 miljard euro op. Beton zorgde voor een bijdrage van 1,4 miljard euro.

Reageer op dit artikel