nieuws

Hans Blankert nieuwe voorzitter van Regieraad

bouwbreed

den haag – Hans Blankert wordt per 1 januari 2007 voorzitter van de Regieraad II. De oud-VNO-NCW-voorzitter legt komend voorjaar zijn commissariaat bij Heijmans neer, maar dat was geen voorwaarde van de raad die juist meer betrokkenheid vanuit de sector wil. â��Blankert is precies de matcher die de bouw op de huid kan zittenâ��, motiveert […]

den haag – Hans Blankert wordt per 1 januari 2007 voorzitter van de Regieraad II. De oud-VNO-NCW-voorzitter legt komend voorjaar zijn commissariaat bij Heijmans neer, maar dat was geen voorwaarde van de raad die juist meer betrokkenheid vanuit de sector wil.

�Blankert is precies de matcher die de bouw op de huid kan zitten�, motiveert minister Wijn (economische zaken) de keuze. Blankert heeft een indrukwekkende staat van dienst met veel ervaring in de bouw. Zo was hij jaren in dienst bij Dura Vermeer. Bovendien vervulde hij een grote rol als bemiddelaar tussen de bouwers en de Nederlandse Mededigingsautoriteit. Tot op heden vervult hij commissariaten bij Heijmans en Siemens.

Oud-minister Brinkhorst benaderde Blankert in 2004 al voor de functie die in eerste instantie door Jan Hovers is vervuld. Blankert bedankte toen voor de eer, omdat hij dan zijn nevenfuncties in de bouw had moeten neerleggen. Bij de komende aandeelhoudersvergadering van Heijmans legt hij zijn functie neer en hij heeft te kennen gegeven niet meer beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn.

Drie jaar later zijn de verhoudingen drastisch veranderd en wil de Regieraad nieuwe stijl juist meer mensen uit de sector. Minister Wijn zal 14 december de samenstelling van de nieuwe raad bekendmaken en steunt de ingeslagen weg. �Een groot aantal vernieuwingsacties is in gang gezet, maar er is nog een lange weg te gaan voordat er kan worden gesproken van een structurele cultuuromslag die breed binnen de sector wordt gedragen�, schreef de bewindsman onlangs aan de Tweede Kamer.

Secretaris Joris Houben beschouwt de bouwervaring van Blankert juist als een pluspunt en verwacht half december nog veel meer benoemingen vanuit de bouwpraktijk. �Er is in de afgelopen jaren gelukkig veel veranderd wat dat betreft�, zegt hij, refererend aan de discussie over Herman Hazewinkel die niet mocht toetreden tot de raad vanwege de bouwfraudeaffaire.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels