nieuws

Glazen wand met passtuk loopt ook door op de hoek

bouwbreed Premium

HEERENVEEN – Uit nagenoeg elke glassoort maakt Verwol Projectafbouw uit Opmeer een passend hoekstuk voor transparante wanden. Bijvoorbeeld voor het regionale opleidingscentrum naast het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Verwol last het glas met ultraviolet licht. Vooraf worden de twee delen ingesmeerd met een speciale vloeistof. Account-manager Quint Ramerman noemt die verbinding meer dan sterk; […]

HEERENVEEN – Uit nagenoeg elke glassoort maakt Verwol Projectafbouw uit Opmeer een passend hoekstuk voor transparante wanden. Bijvoorbeeld voor het regionale opleidingscentrum naast het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Verwol last het glas met ultraviolet licht. Vooraf worden de twee delen ingesmeerd met een speciale vloeistof. Account-manager Quint Ramerman noemt die verbinding meer dan sterk; ook na verloop van jaren.

Een element bestaat uit twee glazen hoeken die zijn vervat in een frame. Een schuifclip houdt de passtukken bijeen. Deze constructie vergemakkelijkt het vervangen van beschadigd glaswerk. De gelaste verbinding maakt de hoeken luchtdicht, zodat de ruimte tussen de twee passtukken vrij blijft van stof. Omdat de twee vlakken aan de binnenkant van het hoekelement normaliter niet schoon te maken zijn, besteedt Verwol veel aandacht aan de reiniging van die vlakken.

Het systeem is een alternatief voor glazen hoeken die met kit aan elkaar zijn gezet. Ramerman noemt zo�n verbinding zelden mooi; niet in de laatste plaats omdat altijd wel de kitnaad te zien is. Na verloop van tijd kunnen ook kitdeeltjes losraken en in de ruimte tussen de twee glashoeken vallen; onbereikbaar voor poetsdoek en stofzuiger.

De architect van het nieuwe gemeentehuis van Heerhugowaard vroeg Verwol daarom een transparant hoekelement zonder kitnaad te maken. Het Heerenveense ROC is het tweede project waar de transparante hoek wordt toegepast. De gelaste hoek is niet noemenswaardig duurder dan de gekitte.

Het bedrijf last de hoekelementen zelf aan elkaar en levert ze gebruiksklaar aan op de locatie. Volgens Ramerman krijgt de architect bij het samenstellen van de passtukken ruim de vrijheid. De passtukken kunnen bijvoorbeeld de hele verdiepingshoogte beslaan. Wet en regel schrijven voor dat een element tot op 1,40 meter boven de vloer uit veiligheidsglas moet bestaan; voor de rest kan gewoon glas worden gebruikt. Bij het opleidingscentrum in Heerenveen gebruikte Verwol Soundcontrol-glas; veiligheidsglas met folie die ook geluid dempt. Uit dat materiaal maakte het bedrijf ruim honderd hoekelementen.

Reageer op dit artikel