nieuws

Gemeente Spijkenisse weert toch nieuwe UMTS-masten

bouwbreed

DEN HAAG – Het stadsbestuur van Spijkenisse geeft geen enkele bouwvergunning meer af voor UMTS-masten binnen de gemeente. Een reeds afgegeven bouwvergunning aan KPN is ingetrokken.

Burgemeester en wethouders van Spijkenisse geven met dat besluit gehoor aan een motie van een meerderheid van de gemeenteraad. De gemeente Spijkenisse vindt dat er nog te veel onduidelijkheid is over de gezondheidseffecten van de elektromagnetische straling van UMTS. Staatssecretaris Van Geel (milieu) maakte begin juni de resultaten van een Zwitsers onderzoek bekend. De Zwitsers concluderen dat UMTS-straling niet gevaarlijk voor de mens is. De politiek in Spijkenisse bleef echter sceptisch, aldus een gemeentewoordvoerder gisteren.

Tegenstanders van de UMTS-masten hebben na verschijning van het Zwitserse onderzoek aangegeven twijfels te behouden omdat met name de effecten op de lange termijn onvoldoende zijn bekeken. Het is niet bekend hoeveel gemeenten net als Spijkenisse ook na het onderzoek sceptisch en afwijzend blijven. Voordat de Zwitserse resultaten bekend werden, stuitte de komst van UMTS-masten op verzet van zo�n zestig gemeenten. Economische Zaken brengt nu in kaart waar de kwestie nog steeds speelt.

De overheid wil in 2007 een landelijke dekking voor UMTS en heeft daarvoor de medewerking van gemeenten nodig. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) deelt de mening van VROM dat er geen aantoonbare gezondheidsrisico�s zijn die plaatsing van de masten in de weg staan. �Gemeenten kunnen ze wat ons betreft plaatsen. Maar ze zijn autonoom: als ze het niet vertrouwen dan is dat zo�, aldus een woordvoerster.

Volgens haar riskeren tegenstribbelende gemeenten wel een confrontatie met VROM. �Van Geel heeft gesteld dat hij verantwoordelijk is voor de gezondheidsafwegingen en niet de gemeenten. Daarmee zegt hij indirect dat gemeenten in zijn ogen die afweging niet mogen maken.�

Het nog niet duidelijk of VROM stappen gaat ondernemen om Spijkenisse alsnog tot medewerking aan te sporen. Volgens een VROM-woordvoerster heeft het departement geen juridische middelen om gemeenten zoals Spijkenisse tot medewerking te dwingen. Gedupeerde mobiele operators kunnen volgens VROM bij de Raad van State een weigering voor plaatsing van een UMTS-antenne-installatie aanvechten.

Telecombedrijf KPN heeft gisteren verbaasd gereageerd op het besluit van Spijkenisse. ,,Wij gaan uit van het principe afspraak is afspraak. We hebben als bedrijf een kraakheldere procedure gevolgd. Houdt iemand zich daar niet aan dan zullen we juridische stappen ondernemen��, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel