nieuws

Fabrikanten laten samen rolluiken onderzoeken

bouwbreed

nieuwegein – In beveiligingsrolluiken doen zich altijd werkings- en afrolkrachten voor. Die moeten steeds volgens de desbetreffende norm worden getest. Dat is de reden dat de leden van Romazo Rolluiken gezamenlijk deze krachten lieten testen. Een unicum, vindt de Metaalunie, omdat de dertien betrokken bedrijven elkaar in de dagelijkse gang van zaken flink beconcurreren.

Fabrikanten van beveiligingsrolluiken zoals de dertien leden van Romazo Rolluiken zijn gebonden aan bijvoorbeeld NEN-EN 13241-1. Deze norm voor industriële deuren en poorten stelt onder meer eisen aan de werking- en afrolkrachten. Omdat alle leden van de rolluikenvereniging met deze norm hebben te maken, besloot de vereniging die gezamenlijk te laten testen. De bedrijven kunnen de testresultaten voortaan toepassen als referentiekader voor NEN 13241-1. De bedrijven zorgen er ieder voor zich voor dat hun producten aan de verdere eisen voor beveiligingsrolluiken voldoen.

Volgens Romazo zullen er in de toekomst meer gezamenlijke testprojecten volgen. De branchevereniging wil onder andere op deze manier CE-markering bij haar leden stimuleren.

Beproevingen

Twee studenten werktuigbouwkunde van de Hogeschool Utrecht voerden de beproevingen uit en studeerden op hun bevindingen af. De studenten onderzochten een rolluik in de meest kritische samenstelling die nog binnen de norm valt. Elk van de fabrikanten bracht daarvoor een onderdeel in. Deze samenstelling is door SKG getest.

De fabrikanten hebben daarmee een initiële typetest laten doen. Met de geaccrediteerde testresultaten voldoen de producenten deels aan NEN-EN 13241-1. Uit de testopstellingen bleek dat de afrolkracht vooral wordt bepaald door de onderloopbeveiliging oftewel de rubberen rand aan de onderkant van een rolluik en de speling tussen de lamellen. Wanneer er onder meer voldoende speling tussen de lamellen is, kan een beveiligingsrolluik neerkomen met een kracht van slechts 150 newton. Dat is ruim onder de 400 newton piekkracht die de norm voorschrijft.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels