nieuws

Europas eerste gambakwekerij op Maasvlakte

bouwbreed

rotterdam – “Daar heb je Gerrit weer met zn garnalen”. Gerrit Geeve, directeur van Geeve bouw in Rhoon, krijgt het keer op keer te horen wanneer het collegas ter ore komt dat hij bezig is een tropische garnalenkwekerij op de Maasvlakte te bouwen. Echter, wie het laatst lacht, lacht het best, constateert Geeve nu tevreden: op 2 september opent minister Veerman Europas eerste gambakwekerij.

“Als er iets bijzonders te bouwen valt, wil ik vooraan staan”, vat Geeve zijn motivatie voor het project samen. “Via een relatie vernam ik van twee jongens die een tropische garnalenkwekerij van 5000 vierkante meter wilden laten bouwen. Toen ik hoorde over de kosten waar ze van uit gingen, riep ik: onzin, dat kan de helft goedkoper. Van het een kwam het ander. Ik ben aan de slag gegaan met een ontwerper, en uiteindelijk bouwen we de kwekerij nu voor twee miljoen euro, in plaats van de oorspronkelijke zes miljoen die de jongens dachten neer te moeten tellen.”

Die jongens zijn Gilbert Curtessi en Bas Greiner, eco-industriële ondernemers met nog weinig zakelijke ervaring, lacht Geeve. “Het zijn dromers, idealisten. In het begin dacht ik: dit wordt helemaal niets. Als je dan ziet dat het uiteindelijk wél wat wordt en het echt van de grond komt, is dat natuurlijk prachtig.” Het geheim van de lage prijs die hij kan rekenen, schuilt in de betonkuip. “In plaats van traditioneel beton, bouwen wij met prefab keerwanden. Daarop komt een kas met kunststof glas. Dat is nog nooit ergens zo gebouwd”, zegt hij niet zonder trots.

Geeve is zelf voor 20procent aandeelhouder van het project. Daarnaast ontvingen de jongens subsidie van de Economic Development Board Rotterdam, het Innovatieplatform Aquacultuur van het ministerie van LNV en het Energieonderzoekplatform van het ministerie van Economische Zaken.

Aan de Happy Shrimp Farm ligt namelijk de duurzaamheidgedachte ten grondslag. “Bas en ik werkten allebei als onderzoeker bij het Havenbedrijf, toen we het idee kregen �iets� met restwarmte te gaan doen”, legt Curtessi uit bij de bouwput op de Maasvlakte. “Al snel kwamen we bij vissen uit. Vooral voor garnalen is veel warm water nodig, wat je met restwarmte een stuk efficiënter kunt opwarmen. Garnalen zijn interessant voor de markt, ze zijn lekker én ze worden in Europa nog niet gekweekt. De gamba�s die we hier eten, worden bevroren ingevlogen uit Azië en Amerika. Daar worden ze bovendien gekweekt in mangrovebossen, wat ten koste gaat van een heleboel bomen, en er wordt op grote schaal antibiotica gebruikt om ziektes te voorkomen.”

In de elektriciteitscentrale van E.ON, waar de kwekerij tegenover staat, vonden de garnalenkwekers een gewillige partner. Door een leiding die van E.ON naar de kwekerij loopt en weer terug, wordt continu warm water rondgepompt. Aan beide kanten staat een warmtewisselaar, waarmee de restwarmte wordt onttrokken. Daarmee wordt een tank met water verwarmd dat door de vloerverwarming in de 24 bassins van de kwekerij loopt. Voor de verplaatsing en zuivering van het water in de bassins wordt een luchtpomp geplaatst. Ziektes zijn vrijwel uitgesloten, stelt Curtessi.

“In een straal van meer dan 8000 kilometer is er geen garnalenziekte te bekennen, dus besmettingsgevaar is er niet. We gebruiken biologische filters, zuurstof en goed voer. Als die drie elementen ontbreken, krijgt een garnaal stress en wordt hij ziek. Onze garnalen zijn gewoon happy. Dat is eigenlijk onze term voor duurzaam. �Duurzaam� is zo�n modewoord, niks aan. Happy klinkt veel leuker.”

Restaurants

De Happy Shrimps worden deels levend, deels �vers� dood naar restaurants vervoerd, waar ze onder die naam op de menukaart komen. Met Schmidt Zeevis in Rotterdam hebben Curtessi en Greiner een overeenkomst gesloten dat hij alle 30.000 kilo gamba�s afneemt die de farm per jaar produceert.

Ook al is hun ambitieuze project bijna gerealiseerd, uitgedroomd zijn de jongens nog lang niet. “Op den duur willen we zelf de larven produceren. Die worden nu nog ingevlogen. In Hamburg en Berlijn, waar ook centrales van E.ON staan, willen we dezelfde truc uithalen.” Curtessi wordt steeds enthousiaster. “En als je dit idee exporteert naar Indonesië, heb je wellicht de oplossing voor een milieuvraagstuk.”

�Eerst dacht ik: dit wordt helemaal niets�

Reageer op dit artikel