nieuws

Eerstejaars bouwkunde laten het massaal afweten

bouwbreed

DEN HAAG – De belangstelling voor de universitaire opleiding bouwkunde is in het studiejaar 2006-2007 met 6 procent teruggelopen vergeleken met een jaar eerder. De studie bouwkunde op het niveau van hoger beroepsonderwijs deed het met een groei van 1 procent van het aantal eerstejaars iets beter.

Cijfers van het Platform Bèta Techniek wijzen dat uit. Meldden zich vorig jaar 629 eerstejaars bouwkunde aan de technische universiteiten van Delft en Eindhoven, dit jaar schreven zich 594 aankomende bouwkundigen in. De slechte resultaten komen vooral voor rekening van de TU Delft. Daar daalde de populatie bouwkundestudenten met 12 procent, terwijl die bij de TU Eindhoven met 5 procent groeide. Ook elektrotechniek deed het slecht. Bij de TU Delft en de Universiteit Twente daalde het aantal studenten met 6 procent, bij de TU Eindhoven nam hun aantal toe met 2 procent. Civiele techniek had meer succes. Bij de TU Delft schreven zich 193 studenten in voor deze studie; dat wil zeggen 5 procent meer dan vorig jaar. En bij de Universiteit Twente steeg het aantal eerstejaars met 15 procent. Betere resultaten werden geboekt bij het hoger beroepsonderwijs (hbo). Daar groeide het aantal eerstejaars bouwkunde met 1 procent tot 1762 studenten. Het aantal inschrijvingen verschilt sterk per onderwijsinstelling. Groeide de populatie bouwkundestudenten aan de Haagse Hogeschool en aan de Hogeschool van Amsterdam met respectievelijk 42 en 19 procent, aan de hogescholen van Utrecht en Zeeland nam hun aantal af met respectievelijk 16 procent en 12 procent. De hbo-studies bouwtechnische bedrijfskunde en bouwmanagement en vastgoed boekten respectievelijk 38 procent en 14 procent meer studenten.

Civiele techniek

De belangstelling voor civiele techniek liep binnen het hbo terug met 8 procent. De grootste daler was Hogeschool Zeeland waar het aantal inschrijvers voor deze richting in het nieuwe studiejaar 54 procent lager uitpakte dan in 2005. De Haagse Hogeschool boekte 30 procent minder beginnende civieltechnici.

De teleurstellende resultaten komen op een moment dat de vraag naar afgestudeerden bouwkunde en verwante studierichtingen groot is, zo bleek onlangs uit een onderzoek van de HBO Raad.

Reageer op dit artikel