nieuws

Doorwin verdubbelt bedrijfsresultaat

bouwbreed Premium

Joost Zwagaeindhoven – Deuren- en kozijnenproducent Doorwin heeft dankzij een ingrijpende reorganisatie het operationele resultaat afgelopen jaar ruim kunnen verdubbelen tot 8,9 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Doorwin, met een kleine 200 miljoen euro omzet de grootste fabrikant van buitendeuren en kozijnen in Nederland.

De onderneming greep twee jaar geleden hard in om de winstgevendheid te vergroten. Verlieslatende activiteiten werden afgestoten, enkele managers vervangen en forse kostenbesparingen doorgevoerd.

De maatregelen leidden vorig jaar tot een bedrijfsresultaat van net geen 9 miljoen euro. Het jaar ervoor behaalde Doorwin weliswaar een bedrijfsresultaat van 10 miljoen euro, maar dat was nog inclusief het resultaat van de verkochte Duitse dochter Garant Türen und Zargen, zijnde 5,9 miljoen euro.

“Het operationele resultaat van de gecontinueerde bedrijfsactiviteiten bedroeg in 2004 derhalve 4,2 miljoen en is in 2005 dus meer dan verdubbeld tot 8,9 miljoen euro”, aldus Doorwin-topman Jan Kersten.

De verkoop van Garant Türen und Zargen had ook grote gevolgen voor de omzet. Die daalde met 40 miljoen tot 98 miljoen euro. De desinvestering leverde een nettoboekwinst op van 15,6 miljoen euro. Mede daardoor zag Doorwin de winst met 16,5 miljoen euro stijgen tot 21,1 miljoen.

Investeringen

Doorwin produceert nu alleen nog buitendeuren, houten en kunststof kozijnen en gevelelementen. De Eindhovenaren trokken zich door de verkoop van Garant Türen und Zargen terug uit de markt voor binnendeuren.

Dit jaar trekt het bedrijf 7 miljoen euro uit om haar positie in Nederland te versterken. Het geld wordt onder meer geïnvesteerd in de verdere verbetering van producten. Daarbij richt Doorwin zich met name “op het esthetische karakter van het product, het verhogen van de duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid”, aldus Kersten.

Doorwin gaat daarnaast verder met de ontwikkeling van eigen hang- en sluitwerk. In 2004 werd daar al een voorzichtige start mee gemaakt.

Positief is Kersten over het lopende jaar. Doorwin zal volgens hem profiteren van de doorgaande stijging van het aantal nieuwbouwwoningen en de omzettoename in de herstel- en verbouwmarkt.

“Dat zal zich vertalen in een betere vulling van de orderportefeuille en bezetting van de fabrieken. Daarbij blijft de uitdaging bestaan om het optimum te bereiken door tegen de laagste kosten onderscheidend te blijven produceren.”

De topman houdt rekening met een “beduidend” hoger bedrijfsresultaat dan dat van 2005.

Reageer op dit artikel