nieuws

Deze maand duidelijkheid over plan voor Bos en Lommerplein

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – De eerste resultaten van het onderzoek naar de veiligheid van het Bos en Lommerplein worden volgens het definitieve plan van aanpak over twee weken gerapporteerd. De gemeente besluit dan of de bewoners, winkeliers en marktkooplui terug kunnen naar het ontruimde complex. De opdrachtgevers, eigenaar Fortis Vastgoed, projectontwikkelaar Multi Vastgoed, aannemer Hillen & Roosen […]

AMSTERDAM – De eerste resultaten van het onderzoek naar de veiligheid van het Bos en Lommerplein worden volgens het definitieve plan van aanpak over twee weken gerapporteerd. De gemeente besluit dan of de bewoners, winkeliers en marktkooplui terug kunnen naar het ontruimde complex.

De opdrachtgevers, eigenaar Fortis Vastgoed, projectontwikkelaar Multi Vastgoed, aannemer Hillen & Roosen en de Vereniging van Eigenaren (VVE) maakten het plan van aanpak dinsdag bekend.

De gemeente had nogal wat aanmerkingen op een eerder voorgesteld plan. Zo vond de gemeente dat het onderzoek zich niet uitsluitend zou moeten richten op constructiedelen die in het werk zijn gestort, maar ook op de geprefabriceerde betondelen. Na twee weken overleggen zijn alle partijen het maandag eens geworden over de derde versie die beschrijft hoe het complex moet worden onderzocht. Het definitieve plan van aanpak omvat een onderzoeksfase en een herstelfase. Adviesbureaus ir. J.G. Hageman, Cunningham en Lindsey en Intron, die inmiddels al bijna een maand bezig zijn met het onderzoek, inspecteren eerst de woningen, dan de winkels en kantoren en als laatste de parkeergarage en het marktplein. Zij zullen per onderdeel vaststellen welke tijdelijke maatregelen moeten worden genomen om het betreffende deel weer snel in gebruik te kunnen nemen. De eerste rapportage over de woningen wordt 25 augustus verwacht. De gemeente zegt daar binnen vijf werkdagen op te reageren. Bij een positief resultaat zal de gemeente waarschijnlijk oordelen dat de bewoners in september terug kunnen naar hun woningen. De rapportages over de winkels en de kantoren worden op 1 september verwacht en die over de parkeergarage en het marktplein een week later.

Herstelfase

Nadat alle onderdelen met tijdelijke maatregelen weer in gebruik zijn genomen, gaat de herstelfase in. Die bestaat uit nader detailonderzoek, dat opnieuw destructief kan zijn, en de definitieve herstelwerkzaamheden. Het is de bedoeling dat tijdens deze fase niet opnieuw ontruimd hoeft te worden. Binnen een jaar moet het complex volledig voldoen aan het Bouwbesluit zoals dat van toepassing was tijdens de nieuwbouw van het complex.

De bewoners die tijdelijk in huurwoningen zijn ondergebracht, hebben teleurgesteld gereageerd op de planning van het onderzoek, zegt Douwe van Riet van de VVE. �We zijn al een maand uit onze woningen en nu duurt het nog tot het eind van de maand voordat we meer weten.� Ook de tweede versie van de terugkoopregeling die Hillen & Roosen de bewoners vorige week aanbood, is niet goed ontvangen. Van Riet wil niet zeggen over welke punten de bewoners klagen. Maar hij zegt wel dat ze hadden gehoopt dat de regeling langer van kracht zou zijn. In het voorstel staat nu dat de regeling geldt tot twee maanden nadat de gemeente de woningen veilig heeft verklaard. Het kan zijn dat de rest van het complex dan nog niet is vrijgegeven.

Door woningen terug te kopen krijgt de aannemer automatisch stemrechtin de VVE vergaderingen. Hillen & Roosen beloofd om mee te stemmen met de meerderheid, voorzover dat niet onevenredig bezwarend is voor de aannemer. Eigenaar Fortis heeft de winkeliers een aanbod gedaan. Zij hoeven geen huur te betalen zolang de winkels niet in gebruik zijn en daarna krijgen zij drie maanden een korting van 50 procent als voorschot op de schadeclaims.

Reageer op dit artikel