nieuws

De marktkampioenen

bouwbreed Premium

Piet Korteweg, voor de kenners oud-thesaurier van Financiën, oud-Robecotopman en nu adviseur van private investeerder Cerberus, is in zijn wiek geschoten. Roept Joop Wijn zomaar dat hij niets ziet in private investeerders omdat het maar een stelletje jungle-kapitalisten is. Bovendien is hij nationalistisch bezig met zijn angst dat Nederlandse bedrijven in de klauwen van deze […]

Piet Korteweg, voor de kenners oud-thesaurier van Financiën, oud-Robecotopman en nu adviseur van private investeerder Cerberus, is in zijn wiek geschoten. Roept Joop Wijn zomaar dat hij niets ziet in private investeerders omdat het maar een stelletje jungle-kapitalisten is. Bovendien is hij nationalistisch bezig met zijn angst dat Nederlandse bedrijven in de klauwen van deze durfkapitalisten komen die als sprinkhanen de bedrijven kaalvreten.

Niets van dit alles, vindt Korteweg. Private investeerders en ook hedge funds zijn juist gezond. Zij zijn de aanjagers van ondernemerschap. Ze zijn alleen maar tot last voor die bestuurders die het steeds maar niet lukt om hun strategie op een redelijke termijn in klinkende munt om te zetten, schrijft Korteweg in Het Financieele Dagblad.

De imperfecties op de financiële markten, lees de beursvloeren, hebben juist gezorgd voor de opkomst van de fenomenen private equity en hedge funds. Aandeelhouders worden bij beursgenoteerde bedrijven nog steeds met codes beschermd tegen wat ze juist willen, het nemen van risico�s, vindt Korteweg.

Afgezien van deze cri de coeur is de actie van Wijn ook om politieke redenen opmerkelijk. Het kabinet onder leiding van Zalm en een klein beetje Balkenende heeft zich immers altijd sterk gemaakt voor de tucht van de markt. Als de markt dan op deze manier gaat opereren, vindt Wijn dat niet goed. Of zou zijn oprisping alleen maar ingegeven zijn door de nakende verkiezingen.

Voor de beleggers die de beurs nog niet de rug hebben toegekeerd, blijven het moeizame tijden. De economische indicatoren zijn wisselvallig en de olieprijzen dalen nu weer maar kunnen zo maar weer stijgen.

Daar komt nog bij dat de professionele beleggers indachtig het oude adagium pas in september terugkeren op de beursvloer. Dat is de zomerweken maar weer al te goed gebleken. Zelfs positief bedrijvennieuws werd niet altijd met gejuich en dito koersstijgingen beloond.

Ook het beeld voor de bouwaandelen is divers. Sinds begin augustus is BAM wat gezakt, maar lijkt de weg omhoog weer gevonden te hebben. Ballast Nedam is in dezelfde periode juist gestegen, maar dat komt ongetwijfeld omdat de Nieuwegeiners half juli al zo�n 5 euro hebben verloren. Ook Heijmans is gestegen sinds begin deze maand en staat inmiddels weer stevig aan de goede kant van de 40 euro.

De ingenieursbureaus zijn alle drie gestegen. Dat kan erop duiden dat de bouwmarkt ook gaat aantrekken. De raadgevers zitten immers vooral aan de voorkant van het bouwproces. Wat dat betreft zijn zij ook marktkampioenen.

Reageer op dit artikel