nieuws

CRH doet grootste overname in VS

bouwbreed Premium

DUBLIN – Het Ierse bouwmaterialenconcern CRH heeft de Amerikaanse fabrikant van asfalt en bestratingen Ashland Paving and Construction APAC gekocht. De Ieren betalen ruim 1 miljard euro voor het in Atlanta gevestigde bedrijf, waarmee het de grootste overname is in de geschiedenis van CRH.

De Ieren betalen ruim 1 miljard voor het Amerikaanse bedrijf. De tot nu toe grootste transactie was de acquisitie van het Nederlandse Cementbouw in het najaar van 2003 voor 646 miljoen euro.

CRH�s Amerikaanse materialendivisie is met 41 miljoen ton nu al de grootste asfaltproducent van het land. Met zand en grind staat CRH met een volume van 162 miljoen ton op de vijfde plaats. Met de inlijving van APAC komt daar nog eens 31 miljoen ton asfalt en 32,5 miljoen ton zand en grind bij. Het bedrijf heeft bovendien ongeveer twee miljard ton aggregaten als reserve met winvergunning.

Ongeveer een derde van de productie wordt gebruikt door APAC�s eigen wegenbouwbedrijven. Zowel APAC als CRH zijn in de VS bovendien grote producenten van betonmortel. APAC haalde in het jaar tot eind juni 2006 een omzet van 2,9 miljard dollar en een winst voor belastingen (Ebitda) van 613 miljoen.

Het Amerikaanse bedrijf telt 9.700 werknemers en is aanwezig in veertien staten.

Hoewel de Amerikaanse economie de afgelopen maanden lijkt af te koelen, heeft bestuursvoorzitter Liam O�Mahony van CRH geen twijfels over zijn nieuwste aanwinst. �De Amerikanen blijven toch autorijden en hebben dus toch wegen nodig. Dit is een belangrijke mijlpaal voor onze Amerikaanse materialendivisie.�� Met APAC heeft CRH betere toegang tot de investeringen in de Amerikaanse wegensector. De Ieren verwachten dat samenvoeging met de bestaande operaties jaarlijks 20 miljoen dollar aan synergievoordelen kan opleveren.

Acquisitiepad

Het Ierse bedrijf is al jaren op ac quisitiepad en gaf in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 800 miljoen euro uit aan overnames. De twee grootste aankopen waren de Amerikaanse fabrikant van bouwproducten MMI Products voor 280 miljoen euro en de Halfen-Deha Group, een Europese fabrikant van onderdelen voor metaalconstructies, voor 170 miljoen.

Daarnaast werd 372 miljoen euro gespendeerd aan 36 kleinere acquisities waaronder de Bossche Kalkmortel­centrale en enkele vestigingen van Gamma in ons land en België.

Het overgrote deel van de Gamma-vestigingen is inmiddels in handen van de Ieren, die in Nederland ook een reeks steenfabrieken en fabrikanten van bouwmaterialen bezitten en eigenaar zijn van Heras Hekwerken. CRH is inmiddels de op drie na grootste bouwmaterialengroep ter wereld.

Reageer op dit artikel