nieuws

Constructie van KPMG berekend met computer

bouwbreed Premium

DEN HAAG – De twee slanke kernen en de Overdrachtsconstructie van het kantoorgebouw naar de ondergelegen parkeergarage kenmerken de constructie van het kantoorgebouw voor KPMG in Rotterdam. Pieters Bouwtechniek uit Haarlem berekende als constructeur de overdrachtsconstructie met behulp van een computerprogramma.

Het kantoorgebouw dat Slavenburg�s Bouwbedrijven in opdracht van KPMG in Rotterdam bouwt, bestaat uit twee bouwdelen met een gebogen plattegrond, die door middel van een glazen atrium aan elkaar zijn verbonden. Het totale vloeroppervlakte is 25.000 vierkante meter. Het hoogste bouwdeel krijgt een hoogte van 52 meter, het lagere bouwdeel wordt 42 meter hoog. Het dak van het atrium ligt op 36 meter hoogte.

De stabiliteit van de twee delen wordt gewaarborgd door twee halfronde kernen. De afmetingen volgen uit het ontwerp van de architect. Paul Hooijschuur van Pieters Bouwtechniek zegt daarover: �De kernen bleken alleen te realiseren door ze uit te voeren in voorgespannen beton en door de twee kernen bovenaan ter hoogte van het dak van het atrium constructief te koppelen.�

Klimbekisting

De kernen worden met een klimbekisting gestort op de eerste verdiepingsvloer, vooruitlopend op de opbouw van het prefab casco van het kantoorgebouw met holle kanaalplaatvloeren op prefab dragende binnenspouwbladen. Vanwege de grote overspanning is gekozen voor een kolomrij in het midden.

Stallingsgarage

Onder het kantoorgebouw wordt een stallingsgarage gebouwd van twee bouwlagen die ruimte moet bieden aan 484 auto�s. Het was niet mogelijk de draagstructuur van de bovenbouw door te zetten in de parkeergarage. �Dan zou de indeling van de parkeervakken in de garage niet helder zijn geweest vanwege de plaats van de kolommen. Daarom is de eerste verdiepingsvloer ontworpen voor de overdracht van krachten van kantoorgebouw naar draagconstructie in de parkeergarage�, aldus Hooijschuur.

De oplossing met een vloer op laag niveau als overdrachtsconstructie voor kantoorgebouwen met een parkeergarage eronder is gangbaar. De constructie van de overgangsvloer is berekend met behulp van een gangbaar plaatprogramma op basis van de eindige elementenmethode. Dit in tegenstelling tot het kantoorgebouw �De Kanteel� in Almere waar berekeningen met de hand zijn uitgevoerd.

�Handberekeningen doe je vaak in het begin, als de architect nog niet precies weet hoe alles er uit komt te zien. Dat soort berekeningen vergt een schematisatie van de constructie. De uitkomsten zijn te verfijnen met computerberekeningen, die veel nauwkeuriger zijn en daardoor beter geschikt om tot besparingen te komen�, licht Hooijschuur toe.

Reageer op dit artikel