nieuws

Café Oud Brabant staat op instorten na scheurvorming

bouwbreed

OOSTERHOUT РHet bijna vierhonderd jaar oude caf̩ Oud Brabant aan de Leijsenhoek in het centrum van Oosterhout (Noord-Brabant) staat op instorten.

Dinsdagavond ontstonden plotse­ling grote scheuren in de vloeren en wanden van het pand. Het café is onmiddellijk ontruimd en er zijn zeecontainers geplaatst om de tegenoverliggende panden te be­schermen, mocht Oud Brabant inderdaad instorten. Uit voorzorg zijn ook de bewoners van de omliggende panden geëvacueerd. Er zijn geen gewonden gevallen. Niemand mag voorlopig in het café. Stutten van binnenuit acht de gemeente op dit moment te gevaarlijk, omdat het pand nog niet stabiel is.

Dinsdagnacht is meetapparatuur geplaatst om de zetting in de gaten te kunnen houden. Als de zetting is gestopt, kan er mogelijk wel worden gestut. Dat zal de gemeente ook met de eigenaar moeten bespreken. Oud Brabant is niet alleen bij uitgaanspubliek een begrip in Oosterhout. Het pand biedt ook verga­derruimtes en repetitieruimtes voor bandjes en toneelverenigingen. In de directe omgeving van het café zijn deze week graafwerkzaamheden gestart. Voorafgaand aan de geplande vervanging van het riool vonden er eerst grondwerkzaamheden aan kabels en leidingen plaats. Na hevige regen is dinsdag een sleuf uitgezakt. In de nacht van dinsdag op woensdag is die sleuf heel voorzichtig gedicht. Of er verband is tussen de verzakking en de werkzaamheden is nog niet duidelijk. Loco-burgemeester E. Oolhorst: �Ik kan niet aantonen dat er een causaal verband is, maar ik kan het ook niet uitsluiten.�

Gisteren heeft de gemeente een eerste technisch onderzoek uitgevoerd. Er komt ook een onafhankelijk onderzoek door een extern bureau.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels