nieuws

Biologische coating geeft graffiti geen schijn van kans

bouwbreed

DEN HAAG – Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor toegepaste polymeeronderzoek in Potsdam-Golm hebben een biologische coating ontwikkeld die gevels kan beschermen tegen hardnekkige vervuiling. Graffiti bijvoorbeeld krijgt geen kans.

Het onderzoek heeft een bescherming opgeleverd van een ademend polymeer dat op de gevel kan worden aangebracht. De laag bestaat uit twee componenten: een deklaag en een grondlaag.

De deklaag is onoplosbaar, maar kan wel waterdamp doorlaten. Deze laag dient als bescherming van de grondlaag die de aanhechting met de muur verzorgt. De grondlaag is wel oplosbaar en bovendien erg kwetsbaar. Bij ernstige vervuiling van de muur kan een hogedrukspuit worden gebruikt om de muur weer schoon te krijgen. De grondlaag zwelt dan op, waardoor deze loslaat van de gevel.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Duitse ministerie van Voeding, Landbouw en Consumentenbescherming en komt voort uit het stimuleringsprogramma voor biologische grondstoffen. Belangrijk aspect van het onderzoek is het vinden van de juiste combinatie tussen grond- en deklaag. Dat komt doordat de werking van de beschermingslaag is gebaseerd op een polyelektrolietsysteem waarbij beide lagen een verschillende lading nodig hebben.

Vooralsnog wordt voor de grondlaag gebruikgemaakt van anionische polymeren, zoals carboxymethylcellulose, terwijl voor de deklaag chitosane wordt gebruikt. Voor een goede bescherming moet de coating worden afgestemd op de ondergrond.

Verschillende ondergronden hebben een aparte coating nodig. Voor de belangrijkste oppervlakken is intussen de receptuur bekend. Er wordt momenteel gezocht naar een partner uit de industrie om het gepatenteerde product op de markt te brengen.

Reageer op dit artikel