nieuws

Bigfoot dendert met grote pas dwars door natuur

bouwbreed

Midden in het Haringvliet ligt het laatst overgebleven eiland van zuidwest Nederland. Tiengemeten gaat samen met de Ventjagerplaten en Spuimonding deel uit maken van een ‘afwisselend waterrijk natuurgebied’ van meer dan 3000 hectare.

Eén van de bedrijven die meewerkt aan dit project is Aannemers- en grondverzetbedrijf Gebroeders van Andel B.V. uit Dordrecht. Met twee Volvo dumpers verzorgt Van Andel een groot gedeelte van het verplaatsen van de te verwerken grond op Tiengemeten. Momenteel wordt er gewerkt aan het leggen van de brede kreek in het midden van het eiland, daarna zijn de toevoerkreken aan de beurt. Rondom de bestaande boerderijen worden dijken aangelegd en vervolgens wordt de buitendijk weg gegraven zodat er weer sprake zal zijn van eb en vloed.

Eén van de dumpers is voor dit project door Van Andel uitgerust met speciale, extra brede banden. De dumper meet hierdoor 3.60 meter breed en werkt nog beter dan verwacht. Een extra set banden voor de andere dumper is inmiddels ook besteld. Volgens Peter van Andel is het direct onder de grond erg drassig omdat Tiengemeten als het ware tegen de dijken drukt. “Hierdoor zijn de brede banden een uitkomst. In deze sompige omstandigheden verlagen de brede banden de bodemdruk, ontstaat er meer continuïteit en kan de grond sneller vervoerd worden.” 

Daar waar de tractoren met kipper het af en toe flink zwaar hebben, met name met regenachtig weer, rijdt de dumper – de zwaarst rijdende machine op Tiengemeten – op z’n gemak door. “Eén brok betrouwbaarheid,” noemt Peter de machines. “We moeten machines hebben die werken en niet die stilstaan.” Ook machinist Jos de Goffau is zeer tevreden over zijn dumper in combinatie met de extra brede banden. Hij heeft de machine daarom omgedoopt in ‘bigfoot’.

Naast de Volvo dumpers werkt Van Andel ook nog met een Volvo laadschop L110E met een zelfvervaardigde ‘egaliseerframe’ voor het egaliseren van de grond op Tiengemeten

Reageer op dit artikel