nieuws

Arcelor Mittal boekt winst en verwacht bloeiend jaar

bouwbreed

rotterdam – De staalmarkt blijft er gezond uitzien vanuit het oogpunt van staalleveranciers. Dat vindt althans Arcelor Mittal bij de presentatie van de proforma halfjaarcijfers. Een brutowinst van 12 tot 12,5 miljard voor dit jaar is haalbaar.

Over het eerste half jaar draaide het staalbedrijf, bestaande uit de nummers 1 en 2 in de staalwereld Mittal en Arcelor, een omzet van 35,2 miljard euro. Het tweede kwartaal scoorde licht hoger dan het eerste.

De brutowinst kwam uit op 5,5 miljard. De brutomarge steeg naar 15,7 procent waarbij het tweede kwartaal zelfs boven 16 procent noteerde.

Voor de rest van het jaar verwacht het nieuwe bedrijf een nog sterkere winstgroei. Dit komt vooral doordat hogere verkoopprijzen voor staal kunnen worden gerealiseerd. Daarom legt Arcelor Mittal de lat ook hoog voor het hele jaar. Voor het derde kwartaal denkt het aan winst van tussen de 3,1 en 3,3 miljard en in het vierde kwartaal nog een beetje meer.

De baas van Mittal, Lakshmi Mittal, en zijn collega van Arcelor, Joseph Kinsch, benadrukken beiden dat deze cijfers aangeven wat een enorme potentie het nieuwe bedrijf heeft in termen van verdiencapaciteit en waardecreatie. “Arcelor Mittal heeft een uitgebalanceerder businessmodel dankzij onder meer de geografische spreiding. Dit creëert een platform voor duurzamer opbrengsten”, aldus Mittal.

Inmiddels heeft zijn bedrijf 92 procent van de aandelen Arcelor binnen. De aandeelhouders die nog op hun stukken zitten, krijgen tot 17 augustus de tijd om onder dezelfde voorwaarden te verkopen.

Reageer op dit artikel