nieuws

Amerikaanse forens blaast gehate brug op

bouwbreed

ALEXANDRIA – Een Amerikaanse forens die decennialang fileleed heeft doorstaan, heeft de droom van generaties inwoners van Washington DC in vervulling doen gaan door een gehate brug over de rivier de Potomac op te blazen.

Elektricien Dan Ruefly won een wedstrijd om de Woodrow Wilson Memorial Bridge, een knelpunt in het toch al overbelaste wegennet in de omgeving van de Amerikaanse hoofdstad, in de lucht te laten springen. De ringweg rond Washington versmalt er van acht naar zes rijstroken en tijdens de 270 keer dat de brug jaarlijks werd opgehaald om boten door te laten, waren ellenlange files gegarandeerd. Ruefly worstelde de afgelopen dertig jaar elke werkdag met de Wilson Bridge.

Seconden nadat Ruefly (53) revanche had genomen en ceremonieel een ontsteker had ingedrukt, werd de onderkant van de oeververbinding opgelicht door een waterval van lichtflitsen en rolden donderklappen over de rivier. Terwijl belangstellenden vanaf een nabijgelegen brug juichend toekeken, stortten de oude stalen draagbalken van de overspanning in een wolk van stof ineen. Toen de brug in 1961 met vier rijstroken in gebruik werd genomen, werd ervan uitgegaan dat er dagelijks 75.000 auto�s zouden passeren. Intussen reden over de naar zes stroken verbrede verbinding dagelijks al 200.000 voertuigen. De automobilisten op het traject moeten de komende decennia genoeg hebben aan een nieuwe brug van twaalf rijstroken, die 300.000 auto�s per dag aankan. ( ANP )

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels