nieuws

Aluminiumbedrijf Rusal streeft met overname Alcoa voorbij streven

bouwbreed Premium

DEN HAAG – Het Russische aluminiumconcern Rusal neemt zijn Russische branchegenoot Sual over, evenals de aluminiumactiviteiten van het Zwitserse Glencore. De totale overnamesom bedraagt ongeveer 30 miljard dollar. De aankopen moeten leiden tot de vorming van de grootste aluminiumproducent ter wereld. Dat meldde de zakenkrant Financial Times gisteren.

DEN HAAG – Het Russische aluminiumconcern Rusal neemt zijn Russische branchegenoot Sual over, evenals de aluminiumactiviteiten van het Zwitserse Glencore. De totale overnamesom bedraagt ongeveer 30 miljard dollar.

De aankopen moeten leiden tot de vorming van de grootste aluminiumproducent ter wereld. Dat meldde de zakenkrant Financial Times gisteren.

De betrokken partijen tekenden volgens de krant afgelopen vrijdag een overeenkomst voor de fusie. De overname van Sual door Rusal is al goedgekeurd door de Russische president Poetin. Het gecombineerde bedrijf wil binnen drie jaar een notering aan de effectenbeurs in Londen en Rusal-topman Brian Gilbertson krijgt de leiding. Na voltooiing zal het concern het Amerikaanse Alcoa voorbij streven als grootste aluminiumproducent ter wereld.

Rusal is in bezit van de Russische metaalmagnaat en miljardair Oleg Deripaska en krijgt een belang van 64,5 procent in het gecombineerde bedrijf. Sual bezit 21,5 procent en Glencore 14 procent. Glencore is handelaar in grondstoffen. De fusie vindt plaats door de uitwisseling van aandelen. De overeenkomst wordt in september officieel bekendgemaakt, aldus de krant.

Reageer op dit artikel