nieuws

ABN Amro wekt verbazing met afsluiten van koelmachines in hoofdkantoor Zuidas

bouwbreed Premium

DEN HAAG – Het hoofdkantoor van ABN Amro blijft gebruikmaken van het eigen warmtekoude-opslagsysteem, ook na aantakken op de koudwatercentrale bij De Nieuwe Meer. De koelmachines worden wel buiten gebruik gesteld.

Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas is zo�n zes jaar geleden in gebruik genomen. Daarom wekte het verbazing dat voor koeling nu al werd overgeschakeld op een nieuw systeem.

De bank gaat namelijk gebruikmaken van de koude, geleverd door de experimentele koudecentrale van Nuon bij de Nieuwe Meer, die afgelopen week in gebruik werd genomen. De centrale onttrekt koude aan het water onder in de meer dan 30 meter diepe plas. Volgens projectleider G. Eerenberg van ABN Amro past de omschakeling bij het milieuvriendelijke beleid van de bank wereldwijd. �Er is natuurlijk ook een rekensom gemaakt. Toen daaruit bleek dat we tegen gelijke kosten konden overschakelen op een milieuvriendelijker manier van koelen, was de keuze snel gemaakt.�

De eigen koude bron, een aquifer die onder het gebouw wordt aangeboord, blijft gewoon in gebruik. Die is, samen met koeltorens op het dak, goed voor ongeveer een kwart van de koudebehoefte van het gebouw. De eigen koelmachines met een totaal vermogen van zo�n 10 megawatt koude, worden wel buiten gebruik gesteld.

Zonnepanelen

ABN Amro gebruikt het eigen hoofdkantoor om nieuwe duurzame technieken te beproeven.

Onlangs is een serie zonnepanelen op het dak getakeld; de bank onderzoekt nu wat dat vergt aan beheer. Zodra de vergunningen rond zijn worden ook kleine windmolens met een verticale as, de zogenaamde slagroomkloppers, geplaatst. Afhankelijk van de ervaringen bij het hoofdkantoor worden de criteria aangepast voor de selectie van nieuwe kantoorgebouwen die de bank waar ook ter wereld in gebruik neemt.

Reageer op dit artikel