nieuws

Woonconsumenten hebben watervrees

bouwbreed

den haag – Wonen op het water is eng. Bijna driekwart (64 procent) van de 780 mensen die door bouwer Heijmans zijn benaderd met de vraag of ze in een drijvend huis zouden willen wonen, geeft aan dat ze zon onderkomen niet zien zitten.

Angst voor ongelukken met kinderen, afdrijven en zelfs zinken doen het drijvende huis de das om.

“Drijvend wonen is vooralsnog niet de meest populaire vorm van waterwonen”, concludeert het bouwbedrijf droogjes in een toelichting.

Anders wordt het als de woning niet op maar aan of bij het water ligt. In dat geval roemen de ondervraagden de mogelijkheden van vrije uitzichten, rust en verbondenheid met de natuur. “De nabijheid van water wordt als een kwaliteitsaspect van het wonen gezien”, stelt Heijmans vast. Om optimistisch te vervolgen “dat waterwonen een sterk marktpotentieel kent in Nederland.”

Voor een huis aan of in de omgeving van water onderscheidt het onderzoek vier typen belangstellenden. Natuurliefhebbers en watersporters vormen de twee kleinste groepen. Daarnaast zijn er mensen die de voorkeur geven aan landelijk wonen en hun opponenten de liefhebbers van stedelijk wonen.

Wonen in een grote stad sluit water in de omgeving niet uit. “IJburg is daarvan volgens Heijmans een van de bestaande en meest aansprekende voorbeelden.

Water in de woonbuurt spreekt het meest aan bij mensen met een inkomen boven het gemiddelde. Ruim de helft van de deelnemers aan het onderzoek met een hoger salaris, 51 procent, geeft aan in een polder of op uiterwaarden te willen wonen. Een kwart van hen woont in de provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel. “Opvallend is de ondervertegenwoordiging van vijftigplussers hierbij”, zo blijkt uit een toelichting op het onderzoek.

Wonen in een stedelijke omgeving met water is in trek bij jongeren. Van de ondervraagden die opteerden voor deze mogelijkheid bleek bijna eenderde jonger dan 34 jaar. Van deze groep is 35 procent hoger opgeleid. Slechts 15 procent heeft een lagere opleiding gevolgd.

Klimaatverandering

Het onderzoek naar de vraag of mensen willen wonen in de nabijheid van water is volgens Heijmans relevant omdat klimaatveranderingen ervoor zorgen dat Nederland steeds natter wordt. “Om overstromingen te voorkomen, moet er ruimte worden gezocht voor waterberging”, aldus het bouwbedrijf. “Daarnaast wordt het door ruimtegebrek steeds noodzakelijker andere locaties zoals waterrijke gebieden te bebouwen.”

De groep die door Heijmans is benaderd, maakt zich vooralsnog niet ongerust. Een meerderheid geeft aan klimaatveranderingen en een stijging van de zeespiegel niet te zien als problemen die op korte termijn gaan spelen.

Reageer op dit artikel