nieuws

Weerservice moet waarschuwen voor zware sneeuwval

bouwbreed Premium

den haag – Regen werd sneeuw en werd weer regen. Die situatie leidde eind november vorig jaar tot een kleine honderd (bijna-)instortingen in Oost-Nederland. Het rapport van de VROM-Inspectie hierover ligt nu bij de Tweede Kamer.

De timing is uiterst ongelukkig. Nederland smelt in een hittegolf en het kabinet is net gevallen.

Vorig jaar november viel er sneeuw van uitzonderlijke dichtheid; tot wel 600 kg/m3. Voor droge, pas gevallen sneeuw gaan de meeste normen uit van een soortgelijke massa van 100 kg/m3. Een kleine honderd constructies bezweken deels of geheel, kleinere schades niet meegerekend.

Dat er niet meer constructies bezweken komt voor een deel, zo blijkt uit het rapport, doordat constructeurs de reductiefactoren die de normen kennen vaak links laten liggen, anders was er veel meer ingestort. De inspectie beveelt niettemin aan de normen nog eens tegen het licht te houden en vooral ook te kijken naar het fenomeen smeltwateraccumulatie.

Normen gaan uit van regen of sneeuw, maar niet van een combinatie van beide, wanneer sneeuw overgaat in regen en er door verstopte overlopen ook nog veel smeltwater achterblijft.

Ook beveelt de VROM-Inspectie aan een speciale weerservice in het leven te roepen, gericht op bouw- en woningtoezichtambtenaren.

Het KNMI geeft wel weerwaarschuwingen af, maar die zijn altijd gericht op het verkeer. Er komt nu een speciale service die toezichtambtenaren op scherp zet als extreem weer constructies in gevaar zou kunnen brengen.

Reageer op dit artikel