nieuws

Waterschap kiest voor aanleg flauw oplopende waterkant

bouwbreed Premium

dordrecht – Het gebied rond de Zuidkreek op Goeree-Overflakkee wordt opnieuw ingericht. Door oevers aan te leggen met flauw oplopende kanten moet het gebied meer waterplanten en -dieren krijgen.

Bovendien wordt het gebied aantrekkelijker gemaakt voor natuurliefhebbers en watersporters. Waterschap Hollandse Delta gaat de plannen uitvoeren. Het plangebied staat bekend als de Zuidkreek en ligt in Middelharnis rond de Kruisweg en de Potterweg. Het gebied wordt verbonden met de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS), een netwerk van met elkaar verbonden watergangen.

Met de flora en fauna in de Zuidkreek is het slecht gesteld. Planten willen er nauwelijks groeien en ook dieren verkiezen andere oorden.

Met de aanleg van natuurvriendelijke oevers wil het waterschap de groei van uiteenlopende waterplanten stimuleren. “Voor amfibieën als kikkers en padden ontstaat een prima leefomgeving”, aldus een toelichting.

Om de plannen te realiseren heeft het waterschap grond aangekocht. Dit gebied van 4 hectare is bedoeld om bij heftige regenval het water te kunnen opvangen en tijdelijk vast te houden. De stijgende zeespiegel en de toenemende regenval maken de aanleg van ruime watergangen nodig. “De grond die vrijkomt bij het graven van de watergangen wordt gebruikt om de aangrenzende landbouwgronden op te hogen en te egaliseren”, zo meldt het schap. “Dit zorgt voor betere waterhuishouding voor agrarisch gebruik.”

De waterberging wordt gekoppeld aan recreatieve voorzieningen voor sportvissers. Ook wordt een ruiterpad aangelegd.

Reageer op dit artikel