nieuws

Waterkering Belmermeer

bouwbreed

De waterkering rond de Belmermeer, nabij Broek in Waterland, is gisteren over enkele tientallen meters verzakt. Volgens het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is de veendijk hoogstwaarschijnlijk door de droogte ingezakt. Er zijn inmiddels maatregelen genomen. “Bij een doorbraak zou een grote hoeveelheid water de polder instromen”, aldus een woordvoerder. Om dit te voorkomen is er langs […]

De waterkering rond de Belmermeer, nabij Broek in Waterland, is gisteren over enkele tientallen meters verzakt. Volgens het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is de veendijk hoogstwaarschijnlijk door de droogte ingezakt. Er zijn inmiddels maatregelen genomen. “Bij een doorbraak zou een grote hoeveelheid water de polder instromen”, aldus een woordvoerder. Om dit te voorkomen is er langs de kering aan beide kanten van het verzakte gedeelte een dam gebouwd. De schade zal daardoor nu bij een doorbraak gering zijn, zegt het hoogheemreaadschap.

De polder ligt 5 meter beneden NAP en heeft een oppervlakte van ongeveer 135 hectare. Er staan tientallen woningen in de Belmermeer.

Het hoogheemraadschap houdt in tijden van droogte 55 van de in totaal 1000 kilometer extra in de gaten. Dit met betrekking tot droogtescheuren.

Reageer op dit artikel