nieuws

Vakantiemoeheid

bouwbreed

Naarmate de temperatuur stijgt, slaat de loomheid toe op de financiële markten. De bekende vakantieschommelingen treden dan op. Koersen stijgen en dalen op basis van lage omzetten en een lijn valt er niet meer te ontdekken. Neem bijvoorbeeld baggeraar Boskalis. Vorige week vrijdag sloot het aandeel op precies 53 euro. In het begin van de […]

Naarmate de temperatuur stijgt, slaat de loomheid toe op de financiële markten. De bekende vakantieschommelingen treden dan op. Koersen stijgen en dalen op basis van lage omzetten en een lijn valt er niet meer te ontdekken.

Neem bijvoorbeeld baggeraar Boskalis. Vorige week vrijdag sloot het aandeel op precies 53 euro. In het begin van de week was het een dubbeltjeskwestie omlaag, omhoog en weer omlaag. Het klapje kreeg het aandeel na het bekend worden dat Jan de Nul begonnen is met het prestigieuze Waterfront in Dubai.

Voor de vakantieganger op de beurs was dat kennelijk een verrassing. Als daarnaast dan nog de hitte kennelijk een goed gebruik van de grijze cellen verhindert, dan daalt het aandeel. De gedachte is dan dat Boskalis het werk niet heeft gekregen.

Uiteraard had de Papendrechtse baggeraar het werk best willen doen. Maar zoals onze grote leermeester ons al zo vaak heeft voorgehouden: elk nadeel heb z�n voordeel. Het project in Dubia slokt weer de nodige hoppercapaciteit op. Nieuwe projecten hebben dus te maken met een krapper aanbod waardoor betere prijzen gevraagd kunnen worden. Dat levert echt aandeelhouderswaarde op.

Maar wellicht had Boskalis alleen maar last van de moeheid die ook andere aandelen in de bouwsector heeft getroffen.

Zo leek Ballast Nedam het goed te doen door praktisch niets te verliezen. Donderdag verloor het aandeel ineens ruim twee euro in de aanloop naar de halfjaarcijfers. Toen die vrijdag bekend werden, steeg het aandeel weer iets.

Macro-economisch is er ook een verklaring. Ondanks de bloeiende economie, zijn er genoeg signalen die beleggers nerveus maken. Bijvoorbeeld de herrie in het Midden-Oosten waar nu alleen de speculanten op de olietermijnmarkt van profiteren.

Maar ook de stijging van de rente in Japan van 0 naar 0,25 procent is – in dit geval een positief – teken. Dat duidt immers op een economisch herstel in het land van de rijzende zon.

Het aardige is dan om te zien hoe financiële Clavannen zich in allerlei bochten wringen om koersstijgingen en -dalingen te verklaren. Het Midden-Oosten is al genoemd. Noord-Korea en de toestand in Irak en Iran nog niet, maar dat komt ongetwijfeld nog.

Voorlopig houden zij het op de stemmingen op de Amerikaanse beurzen. Daarbij vergeten ze echter een belangrijk ding. Ook in de Verenigde Staten leiden ze aan vakantiemoeheid.

Reageer op dit artikel