nieuws

Stork ziet in tweede kwartaal van 2006 bedrijfsresultaat dalen

bouwbreed

naarden – Industrieel conglomeraat Stork heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een lager bedrijfsresultaat behaald dan in de vergelijkbare periode van 2005. Exclusief bijzondere posten daalde het resultaat van 46 miljoen euro tot 36 miljoen euro.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de onderneming heeft gepresenteerd.

Stork nam een last van 17 miljoen euro voor de kosten die voortvloeiden uit het onderzoek naar een eventueel vertrek van de beurs, waar eerder deze maand een streep door werd gehaald. Hiervan werd 5 miljoen euro verwerkt in de eerstekwartaalcijfers. Daarnaast kwam een boekwinst van 65 miljoen euro op de verkoop van WorkSphere in de boeken.

Het Naardense bedrijf houdt er rekening mee dat het later in dit jaar een last moet nemen voor de herstructurering van de divisie Aerospace. Dit onderdeel kampt met vertragingen in het NH90-helikopterprogramma en het A380-programma van vliegtuigbouwer Airbus.

De nettowinst bedroeg 82 miljoen euro bij een omzet van 533 miljoen euro. De resultaten lagen boven de verwachting van analisten. In het tweede kwartaal van 2005 werd een winst behaald van 33 miljoen euro en een omzet van 453 miljoen euro.

De divisie Technical Services van Stork zag de omzet van de voortgezette activiteiten met 34 procent toenemen tot 228 miljoen euro in het tweede kwartaal. Ook het resultaat verbeterde, met bijna 60 procent tot 17,7 miljoen euro.

Tot voor kort behoorden de divisies WorkSphere en Bouwtechniek nog tot de divisie Technical Services. WorkSphere werd voor 80,5 miljoen euro verkocht aan Strukton. Bouwtechniek kwam in handen van het Duitse Hess Maschinenfabrik.

Stork houdt voor geheel 2006 enerzijds rekening met een daling van het bedrijfsresultaat met 5 tot 15 procent ten opzichte van het recordjaar 2005. Anderzijds gaat de industriële groep ervan uit dat de nettowinst het cijfer van 2005 “duidelijk” zal overtreffen, dankzij de boekwinst op de verkoop van Worksphere. Het bedrijf is inmiddels ook begonnen met het verkoopproces van de divisie Prints.

Eerder dit jaar kondigde Stork aan circa 200 miljoen euro aan de aandeelhouders te willen uitkeren. Hiervan is 128 miljoen euro al uitbetaald. De rest volgt in de loop van dit jaar door middel van een aandeleninkoopprogramma.

Reageer op dit artikel