nieuws

Start onderzoek naar verzakking damwand

bouwbreed

amsterdam – De damwand van een bouwput aan de Oosterdokskade in Amsterdam is woensdagavond verzakt. Water sijpelde door de wand heen en de afscheiding leek te gaan barsten. Aannemer Strukton heeft de wand gestabiliseerd door er 4500 kuub zand tegenaan te storten.

De 24 meter diepe damwand scheidt het water van de Oosterdok van de 6 meter diepe bouwput. Volgens Henk te Selle, directeur Realisatie van de ontwikkelingsorganisatie Oosterdokseiland is een groutanker door nog onbekende oorzaak gesprongen. Door een kettingreactie bezweken nog eens acht ankers, zodat uiteindelijk over een lengte van 30 meter een wijking van 1 tot 1,5 meter ontstond.

De verzakte damwand staat er inmiddels 3 jaar. “Tot woensdag hadden we er geen problemen mee”, zegt Te Selle.

Bouw en Woningtoezicht onderzoekt de oorzaak samen met ingenieurs van Strukton en Arcadis, dat de constructie ontwierp. “Ze kijken zowel naar de berekeningen als naar de uitvoering”, aldus Te Selle. De constructeurs verwachten vandaag met een plan van aanpak te komen voor de plaatsing van een nieuwe damwand dat het verzakte deel moet vervangen.

Een tegenoverliggende damwand waarachter de bouwactiviteiten plaatsvinden, wordt eveneens verstevigd met zand. “Als het nodig is om de bouwput onder water te zetten, wordt dat namelijk de primaire kering.” Op de achterliggende bouwplaats bouwt aannemerscombinatie Hillen & Roosen/De Nijs onder meer een nieuwe bibliotheek en een conservatorium. Die bouwwerkzaamheden ondervinden geen hinder, verzekerde Te Selle.

Loco-burgemeester Tjeerd Herrema heeft opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken.

Reageer op dit artikel