nieuws

Stad Groningen kiest zeven toparchitecten voor Forum

bouwbreed Premium

groningen – De gemeente Groningen heeft zeven toparchitecten geselecteerd voor een ontwerp van het Groninger Forum. Het Forum is een centrum voor documentatie en informatie in de toekomstige oostwand van de Grote Markt. Vijfendertig architecten meldden zich aan. De bevolking en een vakjury kiezen in januari het winnende ontwerp.

Groningen heeft grote namen weten te strikken: Erick van Egeraat, Wiel Arets, Zaha Hadid, UN Studio, NL Architects, Neutelings Riedijk Architecten en Foreign Office Architects. Alle zeven hebben al eerder ontwerpen voor de stad gemaakt.

Zo bedacht Arets het stadion van FC Groningen, Euroborg, en stond Van Egeraat aan de wieg van de bijzondere kiosk op de Grote Markt. Hadid verwierf internationale faam met het operagebouw in Dubai. De Irakese architecte, werkend vanuit Londen, won vorig jaar de hoogste Amerikaanse architectuurprijs.

Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum, prees bij de bekendmaking van de namen de stad voor haar durf. Het Groninger Forum moet volgens Van Twist eenzelfde internationale betekenis krijgen als het Groninger Museum. De museumdirecteur verwacht op jaarbasis zeker een miljoen bezoekers.

Eind dit jaar moeten de schetsontwerpen worden ingeleverd. Na keuzes van de bevolking en een vakjury onder leiding van Aaron Betsky, directeur van het Nederlands Architectuur Instituut NAi, beslist de gemeenteraad volgend jaar. In 2009 wordt met de bouw van het Groninger Forum begonnen.

Reageer op dit artikel