nieuws

Speeltuinbranche lapt regels aan laars

bouwbreed

den haag – Overdekte speeltuinen voldoen in veel gevallen niet aan alle wettelijke (brand)veiligheidseisen. Dat blijkt uit een rapport van de VROM-Inspectie. De inspecteurs troffen onder meer afwijkende bouwtekeningen, ontbrekende bouwvergunningen, risicovolle platte daken, onveilige stookruimtes en slechte trapafscheidingen aan.

Bij de dertig onderzochte speeltuinen constateerde de inspectie 276 tekortkomingen. Uit het rapport, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat speeltuinen vaak een loopje nemen met de bouw- en (brand)veiligheidsvoorschriften. Daarnaast laat het toezicht door gemeenten vaak te wensen over. Vier gemeenten hadden zelfs nog nooit een controle uitgevoerd.

Nederland telt op het moment ongeveer honderd indoorspeeltuinen. De geïnspecteerde speelplaatsen worden achterin het rapport opgesomd, maar de opstellers onthullen niet wie de grootste boosdoeners zijn. De uitkomsten van het onderzoek geven volgens de VROM-Inspectie een representatief beeld van de snel groeiende branche.

Geblokkeerd

Bij vijf locaties ontbrak de verplichte brandmeldinstallatie en bij zeven de ontruimingsinstallatie. Verder zijn geblokkeerde vluchtdeuren en onklaar gemaakte deurdrangers aangetroffen. In zes stookruimtes voldoet de brandwerendheid niet.

De bouwvergunning van vier verbouwde speeltuinen ontbreekt. Opvallend genoeg heeft de gemeente in alle gevallen wel een gebruiksvergunning afgegeven, zonder te controleren op de bouwkundige wijzigingen. Tijdens de verbouwing van een speeltuin werd zonder vergunning een windverband verwijderd om ruimte te maken voor een deur en trap. De inspectie wijst erop dat de constructie van het gebouw daardoor instabiel wordt.

Bij een andere speeltuin was sprake van een brandcompartiment van ruim 11.000 vierkante meter zonder compenserende maatregelen. Bij vier andere locaties werd eveneens het maximum van 2000 vierkante meter overschreden. Tien locaties hebben een plat dak waarvan de risico�s onvoldoende duidelijk zijn.

Achttien van de dertig onderzochte speeltuinen hebben nog nooit een ontruimingsoefening gedaan, vier konden niet aangeven wanneer de laatste oefening heeft plaatsgevonden. In acht speeltuinen bleken de vluchtdeuren moeilijk te openen of zaten zelfs op slot.

Eén ondernemer maakte het erg bont door 400 kinderen te laten spelen in een ruimte die plaats bood aan maximaal 200 kinderen.

De stichting Consument en Veiligheid is geschrokken van de bevindingen. “Er is kennelijk een nieuwe ramp als destijds in Volendam nodig om iedereen wakker te schudden”, aldus Cees Meijer van de stichting.

Volgens de Recron, de brancheorganisatie van recreatieondernemers, stemmen de conclusies van de VROM-Inspectie tot nadenken. “Deze sector is al een tijdje in opkomst, en er blijkt nogal wat mis te zijn”, zegt Martin Maassen van Recron. “Wij willen zo snel mogelijk aan de slag met een keurmerk. Alleen wie voldoet aan alle eisen op het gebied van onder meer de brandveiligheid, komt daarvoor in aanmerking.”

In september gaan de ondernemers in de overdekte speeltuinenbranche praten over de invulling van het keurmerk. De gemeenten kondigden ook aan dat ze snel actie zullen ondernemen om het toezicht op de overdekte speeltuinen te verbeteren. “Het moet beter”, benadrukt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Tijdens de verbouwing van een speeltuin is zonder vergunning een windverband verwijderd om ruimte te maken voor een deur en trap.

Reageer op dit artikel